Публикация

БЛС: Обществото трябва да уважава и пази медиците

Съсловната организация с писмо до отговорните институции за поредния случай на агресия над лекар


Да се осигури юридическа защита на нападнатата и обвиняема д-р Гергана Анчева – за това настоява Българският лекарски съюз в писмо до медиите и до отговорните институции.

В Пазарджик близки на пострадал, повикали бърза помощ, нападнаха дежурния лекар д-р Анчева. Тя е с мозъчно сътресение и загуба на слуха на едното ухо. Пострадал е и придружаващият я охранител. Близките твърдят, че д-р Анчева ги е провокирала, като ги е напсувала и не е искала да помогне. Тя отрича тези обвинения. Срещу нея са подадени жалби в прокуратурата.

„Инцидентът поставя множество тежки въпроси: Докога ще се задълбочава създалата се от години пропаст между лекари и пациенти? Докога редовият български медик ще бъде изкупителна жертва на несъвършената ни здравна система? Докога лекарят в Република България ще бъде хулен, унижаван и бит? Не е тайна, че младите медици масово напускат Родината, за да се трудят в други страни по света, където получават полагащото им се уважение и заплащане. Лекарското съсловие застарява и в скоро време цели региони у нас ще останат без квалифицирана медицинска помощ“, отбелязва съсловната организация.

Тя настоява да се имат предвид предложените от БЛС мерки за преодоляване на недофинансирането на здравната система, което е „причина за ниските цени на медицинските услуги, ниските работни заплати и отъждествяването на лекаря с персонал за обслужване“.

Организацията призовава медиите да отразяват информацията за лекарите обективно, но и с необходимото уважение. „Защото няма друга професия, чиято етика повелява да помагаш на враговете си, да лекуваш пострадалия, дори когато е агресивен и представлява заплаха за живота ти“, изтъкват от БЛС.

Пълния текст на писмото може да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

222efe019191cb953e97f5952ba7df0b.doc

Коментари

Насилието е насилие независимо срещу кого е насочено, трябва да се взимат строги мерки и наказания! А определени прослойки от обществото смятат, че всички, включително и лекарите, са им длъжни и ги разиграват.