Публикация

В 12 области на страната липсват онколози и кардиолози

Пациенти пътуват стотици километри за прегледи


Пациентите от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, защото там няма такива специалисти. Същевременно България е в първата петица по ракови заболявания и на второ място в Европа по инсулти и инфаркти. Това показва справка на Българския лекарски съюз за областите с най-остър дефицит на лекари, информира в. „Монитор”.

За туморни маркери и специализирани прегледи хората от Търговищко и Разградско пътуват до Варна, а тези от Кърджалийско, Хасковско, Ямболско и Смолянско - до университетската болница в Пловдив или до многопрофилната в Бургас.

Софийските лечебни заведения и университетската болница в Плевен поемат пациенти от Видинско, Ловешко, Монтанско и Врачанско. Стотици километри пътуват за контролни прегледи дори тези, които са в тежка и среднотежка форма, тъй като в повечето случаи на месец и половина–два раковоболните трябва да бъдат наблюдавани. 

В страната недостигат и лъчетерапевти. С изключение на университетските центрове в София, Плевен, Варна, Пловдив и Стара Загора в останалите областни градове такива специалисти няма.

Всекидневникът отбелязва още, че в последните години инвазивната кардиология е една от най-предпочитаните специалности от младите лекари у нас заради доброто заплащане, високите технологии и модерни практики. Такива специалисти има обаче предимно в университетските центрове, в областните градове са не повече от един-двама, а в по-малките градове въобще няма. Без нито един инвазивен кардиолог са Смолян и Видин, независимо че са областни градове.

Няма достатъчно лекари и от основните специалности - хирургия, неонатология, педиатрия, детска хирургия, съдебна медицина и анестезиология. 

Детските хематолози са концентрирани предимно в София, Плевен и Пловдив. В Бургас специалист по кръвта за възрастни и деца няма. Когато се налага, лекарите от многопрофилната болница изпращат пациентите си в столицата. Семейство с осеммесечно бебе, страдащо от таласемия (вид анемия), пътува през три месеца до София, за да изследват детето и да му преливат кръв. Подобно на тях пътуват още десетина други деца от Бургаска област. 

Нито един неонатолог няма във Врачанско, Търговищко и Видинско. По един такъв лекар има в Смолянско, Монтанско, Ямболско и Разградско. Затова, когато акушер-гинекологът установи рискова бременност, веднага изпраща бременната към „Майчин дом” в София“, допълва изданието.

Коментари