Публикация

Врагът в ... чинията


В началото на XXI век от ден на ден ставаме сякаш все по-безпомощни пред, меко казано, подозрителния състав на храните по щандовете и пазарите.

А какво да ядем тогава, знаейки за пестицидите, хормоните, консервантите, овкусителите, оцветителите, вредните съставки в различните опаковки...? И можем ли поне с нещо да преградим пътя на токсините към своя организъм, или поне да ги ограничим?

Американски експерти са се опитали да отговорят на този въпрос. Съветът им е да се избягват категорично следните храни:

Домати от метални консерви. Ендокринологът от университета в Мисури Фредерик Фомсал, който изследва действието на бисфенол-А, пояснява, че вътрешните стени на металните консерви съдържат бисфенол-А.

Това вещество потиска производството на сперма и уврежда хромозомите в яйцеклетките, особено при младите хора. Препоръката е да се използват консервирани домати в стъклени или картонени опаковки.

Говеждо месо от животни, хранени със зърно. Естествената храна на говедата е пашата, а не зърното, но в днешно време фермерите хранят животните за месо с царевица, соеви зърна, пилешка тор и т.н., за да наедреят по-бързо. Печалбите за производителите обаче водят до по-лошо хранене за хората.

Последно проучване на университета в Клемсън потвърждава, че месото от говедата, които пасат трева, съдържа повече бета-каротин, витамин Е, омега-3 мастни киселини, калций, магнезий и калий и по-малко наситени мазнини, свързвани с болести на сърцето.

Пуканки за микровълнова печка. Химикалите, включително PFOA, които се съдържат във вътрешността на опаковката, принадлежат към групата вещества, причиняващи безплодие. Това показва последното проучване на медици от Калифорния.

При опити с животни било установено, че те причиняват рак на черния дроб, тестисите и панкреаса. При обработката в микровълнова печка химикалите се изпаряват и проникват в пуканките. Те се натрупват и остават в организма с години.

Съветът е да си приготвяте пуканките по традиционния начин – на печката в съд с малко масло.

Неорганични картофи. Директорът на Националния институт на САЩ по органичните стандарти Джефри Мойд обяснява: Кореноплодните зеленчуци абсорбират хербицидите, пестицидите и фунгицидите от почвата.

По време на растежа картофите се третират с фунгициди и се пръскат с хербициди срещу болести.
След като се извадят, картофите се третират отново, за да не прорастват. Мойър казва, че в разговори с производители на картофи те признават - никога не ядат от картофите, които продават, а отглеждат отделно за собствена консумация картофи без всякакви химикали.

Сьомга от развъдник. Дейвид Карпентър от университета в Олбъни, който изследва заразите при рибите, посочва: Природата не е създала сьомгата да живее в ограничени  пространства и да се храни със соя, пилешки вътрешности и хидролизирани пилешки пера.

Затова сьомгата от развъдниците съдържа по-малко витамин D и е замърсена, включително и с карценогени и пестициди, като диоксин. Според Карпентър, най-замърсената сьомга се отглежда в Северна Европа и за да се избегне рискът от рак, такава сьомга може да се яде един път на 5 месеца.

Неговото изследване от 2004 година получи широк отзвук в американските медии. Някои специалисти по храненето обаче смятат, че ползата от омега-3 киселините в сьомгата е по-голяма, отколкото рисковете. Загриженост предизвиква и високото съдържание на антибиотици и пестициди, с които се третират рибите и които преминават в човешкия организъм. Препоръката е да се предпочита дива сьомга.

Мляко от животни, които получават изкуствени хормони. За да увеличат млеконадоя, производителите дават на кравите хормони на растежа. Те обаче увеличават инфекциите по вимето на животните, които проникват в млякото, което води до риск от рак на гърдата, простатата и дебелото черво.

Според някои учени, това не е доказано 100%, но употребата на този хормон е забранена в повечето развити страни.

Пръскани с химикали ябълки. Ябълките се пръскат често. Твърденията, че препаратите са безвредни, едва ли са съвсем достоверни, защото според американски статистики заболяванията от рак сред фермерите са сравнително по-чести.

Все повече проучвания свързват пестицидите и с паркинсоновата болест.
Ако не можете да си набавите екологично чисти ябълки, непременно ги измивайте добре и белете кората им.

Консумирането на най-замърсените с пестициди плодове и зеленчуци излага ежедневно организма на влиянието на 14 вида вещества от тази група химически препарати.

Смята се, че най-замърсени от гледна точка на химическата обработка са прасковите, ябълките, чушките, целината, нектарините, ягодите, черешите, крушите, гроздето, спанакът, зелената салата и картофите.

Коментари