Публикация

УМБАЛ “Дева Мария” разполага с модерен компютърен томограф, казва шефът на отделението по образна диагностика

Правилната диагноза е 50% от успешното лечение


На въпроса колко е важна образната диагностика, Д-р Пламен Петров, началник отделение по образна диагностика, споделя: „Съвместната ни работа с останалите лекари е изключително важна, а образната диагностика-незаменима“.

Специалистите от Отделението по образна диагностика подпомагат дейността на невролози, съдови хирурзи, ортопеди, уролози, като прецизно  диагностицират редица заболявания.

„Занимаваме се със случаи на съдовата патология - стенози, аневризми, дисекация; каротидни ангиографии, т.е със патологията на всички органи“, коментира д-р Петров. Специалистите от образна диагностика подпомагат дейността на невролози, съдови хирурзи, ортопеди и уролози. „Имаме чудесна колаборация с началника на неврологичното отделение, д-р. Асеникова за диагностициране на мозъчни инфаркти, с ортопеди -за определяне на дегенеративни заболявания на гръбначния стълб, дискови хернии и др“- допълва д-р Петров.

В не малко случаи след провеждане на постваните изследвания, първоначалната диагноза се потвърждава или напълно изключва. „Преди време имахме интересен случай с хирурга, д-р Йонко Георгиев, който предполагаше, че се касае  за случай на възпаление на панкреаса. Но след няколко изследвания, стана ясно, че става въпрос за рядък тумор на панкреаса“- отбелязва д-р Петров.

Добрият специалист в образната диагностика поставя началото на успешното лечение. „Колкото и да е съвършена машината, с която работим, тя не може сама да направи диагностиката. 50% от лечението се състои в поставяне на правилната диагноза от висококвалифицирания специалист“ –коментира д-р Петров.

Апаратът, с който разполагаме в УМБАЛ „Дева Мария“ за  извършване на  това изследване е „ на General Electric, това е един от най-съвременните компютърни томографи за диагностика на всички органи и системи в човешкото тяло“, допълва д-р Петров.

Друг случай на успешно поставена диагноза е на петдесет и осем годишен пациент, изпратен в отделението по образна диагностика към  УМБАЛ „Дева Мария“ със силни болки в краката след консултация с невролог и съдов хирург.

Д-р Пламен Петров, обяснява, че случаят на този пациент е артериална стеноза: „това е стеснение или запушване на кръвоносните съдове, в следствие на натрупване на калций в артериална плака по стените на кръвоносните съдове“. За диагностициране на такъв случай се извършва най-бързото и точно информационно изследване- на пациента му се прави периферна ангиография..

Това изследване помага на съдовия хирург правилно да определи степента на стенозата.

„Имам силни болки в краката, не мога да вървя“, споделя пациентът. „Но самото изследване не е нищо страшно, а напротив много е хубаво и затоплящо“-допълва той.

Коментари