Публикация

Лични лекари отказват да закупят за своя сметка устройствата за пръстова идентификация

Според тях това е задължение на институцията, която ги въвежда принудително


Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари е категорично против въвеждането на автентификатор (пръстов идентификатор) в първичната извънболнична медицинска помощ.

Според него системата не носи никаква здравна информация и полза за пациентите. 

Не е ясно как ще се автентифицират болните на легло в домашни условия и децата до 18 години“, отбелязва ръководството на софийската колегия в становище, изпратено до Българския лекарски съюз. 

То предупреждава, че дори да отпадне задължителната продължителност на профилактичния и диспансерния преглед, това няма да намали времето за автентификация и ще се образува листа на чакащите. А това от своя страна крие риск за здравето на пациентите и е предпоставка за агресия към лекарите.

От регионалната колегия изтъкват, че към момента липсва техническа и интернет поддръжка при всички практики, необходима за безпроблемното фунциониране на системата. Не е ясно и какъв хардуер и софтуер ще са необходими за функционирането на устройството за пръстов автентификатор.

Отказваме да закупим устройствата за своя сметка, защото смятаме, че това е задължение на институцията, която ги въвежда принудително“, категорични са софийските общопрактикуващи лекари.
 
Те отбелязват, че в нито една държава в ЕС не функционира подобен модел за работа, което според тях поставя под съмнение икономическите му предимства и социалния ефект.

„Пред обществеността се прокламира въвеждането на автентификатора като метод да се „спрат кражбите в системата“. Ние не сме крадци и няма да стоим зад институция, която ни „рекламира” като такива", отбелязват лекарите.

Настояват вместо идентификатор в доболничната помощ да се внедри електронна здравна карта по европейски модел.
Искат и „прекратяване на експериментите с търпението и здравето на българския пациент и българския лекар“.

Общопрактикуващите лекари от Благоевград също в становище заявяват, че подкрепят изцяло колегите си от София. Те предупреждават, че внедряването на автентификатора в доболничната помощ ще доведе до хаос в системата.

„Свидетели сме на огромните проблеми във връзка с въвеждането му в болничната система и ако там може да се изчака час-два, докато се реши проблемът, то в една амбулатория това е абсолютно невъзможно“, категорични са лекарите.

Становището на двете колегии са получени в централата на БЛС. Ръководството на съсловната организация събира мнения от районните колегии от цялата страна относно въвеждането на пръстовия автентификатор в ПИМП.

 

Двете становища могат да бъдат видяни в прикачените файлове.

Прикачени файлове

9bb6a98c05b933093c18237449f01f6e.doc
f8e9f19851db8aa70040b8ab4d183f74.pdf

Коментари

Аргументите на дружеството на софийските ОПЛ са железни! Само се опасявам най-накрая да не се извъртят така нещата, че да започнат да се събират пари за машинките от пациентите! Всъщност не би било нещо ново в милата ни татковина!