Публикация

Протест в защита на болницата в Левски


Жители на Левски и хора от съседните селища днес отново излязоха на мирен протест в защита на болницата си.

„Протестираме на жп гарата, защото изборът на мястото не е случайно. Закрие ли се болницата, гарата ще е чакалня, от която ще изпращаме пациенти за Велико Търново или Плевен”, заяви д-р Яким Якимов, председател на здравната комисия в община Левски.

По думите му, лечебното заведение ще фалира, защото ще работи с касата по намален брой клинични пътеки - с 60% по-малко, отколкото досега.

 „Делегираният бюджет, който налага едностранно здравната каса, е в размер на 75 хил. лв., като се има предвид, че досега около 100 хил. лв. са отивали само за осигуровки и заплати на персонала. Така още с подписването на договора с касата болницата ни е обречена на фалит”, подчерта д-р Якимов.

Лечебното заведение разполага с пет отделения, но вътрешното и неврологичното може да бъдат закрити поради невъзможността за покриване на новите критерии, според които по клинична пътека в болницата трябва да има поне двама специалисти.

През миналата година в болницата са лекувани над 3 900 пациенти, родени са 170 бебета.

В лечебното заведение обслужва пациенти от общините Левски, Летница, Свищов и Павликени. Ако то се затвори, най-близката болница е в Плевен – на около 50 км.

На днешния протест хората в Левски категорично се обявиха срещу реформата
в здравеопазването и евентуалното закриване на болницата. Те предупредиха, че следващите стъпки ще са блокада на жп гарата и затваряне на пътища в района.

 „Болницата в Левски ще сключи договор, както всички общински болници в областта. Друг е въпросът какъв ще обемът на клиничните пътеки, за които ще се подпише договор утре. Лечебното заведение не отговаря на всички критерии, но тя ще работи на 70 % по пътеките, които е заявила”, обяви директорът на РЗОК-Плевен Мартин Митев.

 

Коментари