Публикация

СЗО: Половината от раковите заболявания могат да се предотвратят


40% от 12-те милиона души, диагностицирани с рак по света всяка година,  са могли да избегнат болестта с различен начин на живот и предпазване  от инфекции, съобщи Ройтерс.

Доклад на Международния съюз за борба с рака (UICC) обръща внимание на девет инфекции, които могат да доведат до появата на рак, и призовава здравните власти да се фокусират върху важността на ваксините и начина на живот като част от борбата с раковите заболявания.

Според данни на СЗО ракът е водеща причина за смъртността в световен мащаб, с тенденция за нарастване.  Броят на смъртните случаи, вследствие на рак, се очаква да нарасне с 45% от 2007 до 2030 г., от 7,9 до 11,5 милиона смъртни случаи, което отчасти се дължи на разрастващото се и стареещо население на света.

Факт е, че човечеството разполага със знанието да предотврати 40% от случаите на рак, но проблемът е, че не се възползва от това знание.

От UICC искат да привлекат вниманието на държавните власти върху ваксините за предотвратяване на рака – срещу човешки папилома вирус (произвеждат се от GlaxoSmithKline и Merck & Co), който причинява цервикален рак, и срещу хепатит В, причиняващ чернодробно заболяване и рак.

Други инфекции, които могат да доведат до рак, са хепатит С, ХИВ и херпесния вирус Епстейн-барр.

Рискът от раково заболяване може да се намали до 40%, ако се въведат имунизационни и предпазни мерки, които се комбинират с промяна в начина на живот – спиране на цигарите, здравословно хранене, ограничаване на алкохола и намаляване престоя на слънце.

Коментари