Публикация
Киселото зеле предпазва от рак
То е богато на витамини, внася в организма и млечнокисели бактерии, които са натурален пробиоти
Киселото зеле може да предотврати в голяма степен раковите заболявания. Това каза проф. Донка Байкова, диетолог и специалист по здравословно хранене, пред БНТ.
По думите й в сезона на вирусите традиционната за родната трапеза храна е естествено лекарство. Киселото зеле освен че е богато на витамини, внася в организма и млечнокисели бактерии, които са натурален пробиотик.
„Влошават условията за развитието на патогенни бактерии, в това число и на различни ракови причинители. На второ място, като минат през чревната бариера и стигнат черния дроб, подтискат производството на холестерол и триглицериди. Тези млечно-кисели бактерии понижават алергичните реакции на организма. Произвеждат едни защитни мукопротеини, които отново ни предпазват поне с 30% от риска да развием рак. И то е доказано - много добра защита от рак на дебелото черво. Според изследвания с 66% се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация два пъти седмично“, поясни проф. Байкова.
При приготвянето на кисело зеле трябва да се внимава със солта - специалистите по хранене препоръчват солният разтвор да е едва 2%.
Коментари