Публикация

Нови данни за причините за синдрома на внезапната детска смърт


Бебетата, които стават жертва на синдрома на внезапната детска смърт (SIDS), произвеждат ниски количества серотонин, който е необходим за регулирането на съня, дишането и сърдечния ритъм.

Американското проучване, публикувано в Journal of the American Medical Association,  може да помогне да се идентифицират децата, които са изложени на риск от развитието на синдрома, който всяка година отнема живота на над 2300 деца преди да навършат една година.

Учените  установили, че нивата на серотонина са с около 26% по-ниски при починалите от синдрома бебета. Освен това са открити и по-ниски нива на ензим (tryptophan hydroxylase), който е необходим за производството на серотонин.

Най-ефективният метод за предотвратяване на синдрома на внезапната смърт е поставянето на децата да спят по гръб, но новото откритие осигурява важна информация за биологичната основа на синдрома и може да доведе до начини за идентифициране на децата в риск, както и до разработването на нови методи за намаляването на опасността при всички деца, допълват учените.

Коментари