Публикация

Хапче за дълголетие


Суперлекарство срещу алцхаймер, диабет и сърдечни болести, може да помогне на хората да живеят до 100 години.

Американски учени от Медицинския университет „Алберт Айнщайн” в Ню Йорк твърдят, че са на път да разработят хапче за дълголетие. Лекарството трябва да имитира действието на три гена, които спомагат за дълъг живот, като предотвратяват болести, свързани със стареенето. Два от тях увеличават производството на добър холестерол, който намалява риска от сърдечни болести и инсулт, а третият помага за предотвратяване на диабета.

Според д-р Нир Барзилай манипулирането на протеините, които се произвеждат от гените, може да увеличи продължителността на живота.

Специалистите са установили, че хората, които притежават съответните гени, са с 80% по-малко застрашени от  алцхаймер. В изследването са използвани ДНК проби от 500 евреи на средна възраст от 100 години.

Шансът да се доживее до 100-годишна възраст е 1 на 10 000, но при участниците е бил 20 пъти по-голям. 30% от тях са били с наднормено тегло, а 30% с пушили по 2 кутии цигари на ден в продължение на повече от 40 години. Наличието на гените обаче ги предпазва от вредните ефекти на околната среда, поясняват учените.

Няколко лаборатории вече работят за създаване на лекарството, което трябва да предизвика същите резултати като гените. Първото хапче се очаква да бъде готово за клинични изпитания до 3 години.

Проучването е публикувано в American scientific journal.

Коментари