Публикация

Д-р Славчо Близнаков: Пръстовият идентификатор е улеснение за всички

Според д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър, нововъведението няма да реши проблемите в сектора



Системата за пръстова идентификация в болниците е улеснение както за лекарите, така и за пациентите.
Такава позиция изрази д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на Университетската болница „Св. Анна“ - София, в студиото на „Здравей България“ по Нова телевизия.

По думите му чрез нововъведението приемът в болниците става по-бързо. Първоначалната регистрация, която отнема около 30-40 секунди, е влизане в системата от база данни. След това хоспитализирането и дехоспитализирането е още по-бързо. „Така човек не може да каже липсва ми личната карта, забравих си я“, изтъкна д-р Близнаков.

Той подчерта, че в управляваното от него лечебно заведение системата за пръстова идентификация е въведена още през юли и тогава е имало известни затруднения. Сега проблеми няма – в университетската болница постъпват за лечение средно по 100 души на ден и се изписват също толкова, или 2500 пациенти месечно. 

Д-р Близнаков допълни, че идентификаторът е част от високотехнологичните решения и от цялостното развитие на здравната система.

Според д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването, пръстовият идентификатор няма да реши проблемите в сектора. 
 „Въпросът с пръстовия отпечатък е доста преекспониран. Твърдя, че това, което се прави сега, няма да има никакъв ефект. Идеята, която се лансира от министерството, e, че така ще спрат течовете, а на нас ни трябва метод, по който физически да докажем, че те са там. Първо беше пациентите да се чекират с карти. Сега са пръстовите отпечатъци, следващата година може да сложим и ирисова диагностика”, коментира д-р Константинов.

Според него целта на въвеждането му е да измести вниманието от липсата на правилни решения по ключови за сектора въпроси.

Мярката, която се предприема, е непропорционална спрямо търсения ефект. Забравяме какво е обещавано да се направи в здравеопазването. За две години реформата стигна да се въведат тези пръстови отпечатъци и промените, отнасящи се до извинителните бележки в училище“, подчерта д-р Константинов. Той допълни, че системата за идентификация е унижение за пациента.

„Твърди се, че мъртви души влизат в болниците и чрез тези пръстови отпечатъци ще се спре това. Има и друг вариант, когато пациенти постъпват, болницата извършва някаква дейност, но не получава нищо за това“, посочи д-р Константинов. Той даде пример с пациентка, която постъпва с остри болки в корема през нощта. Правят й се преглед и изследвания, при които се установява, че има кръв в корема – може би заради спукана киста. На сутринта жената се подобрява, преценява се, че операция не се налага и в случая е необходимо само антибиотично лечение, и тя е изписана. 

„Направените изследвания, чрез които се е установило реалното състояние на пациентката, са разход за болницата. Касата обаче не ги покрива, тъй като клиничната пътека не е завършена. Трябва да има операция, за се да представи разписка на касата. Такава е системата, от години стимулира лекари, целият медицински персонал да работи по този начин“, каза още бившият министър.

 „Неприятно е, че губим пари. Но такива случаи са много редки“, опонира д-р Славчо Близнаков. 

Целият разговор може да бъде видян във видеото.

Коментари