Публикация

Червеното месо и яйцата – рискови за хора със стеснени артерии

Червеното месо и яйцата – рискови за хора със стеснени артерии

Опасността идва от вторичен продукт на храносмилателната система, който се произвежда от бактерия, разграждаща яйцата и месото


Хора с периферно артериално заболяване, при което има стеснение на артериите на кратата и други части на тялото, може да бъдат застрашени от ранна смърт, ако консумират много червено месо и яйца, показа ново изследване в САЩ.

Опасността идва от вторичен продукт на храносмилателната система, който се произвежда от бактерия, отговорна за разграждането на яйцата, червеното месо и други месни продукти, присъстващи традиционно в т.нар. Западна диета. Този вторичен продукт се нарича триметиламин N-оксид (TMAO).

Изследването установило, че хора с периферна артериална болест, които освен това имат високи нива на TMAO, са почти 3 пъти по-застрашени от шанса да умрат в рамките на 5 години в сравнения с хора с по-ниски нива на това вещество.  Изводите на учените са, че нивото на TMAO може да се използва, за да се идентифицират високорисковите пациенти и да им бъде назначена специфична терапия по отношения на лекарствата и диетата им, обяснява водещия научния екип д-р Уилсън Танг от Клиниката на град Кливланд, щата Охайо, САЩ. Макар че данните от изследването не потвърждават, че този вторичен продукт причинява смърт, те със сигурност показват, че съществува подобна връзка, коментира ученият.

Вегетарианците или веганите, които са на т.нар. Средиземноморска диета, имат доста ниски нива на TMAO. При високи нива на това вещество наистина е необходимо по-настоятелно контролиране на хранителния режим на пациентите, обяснява д-р Танг. 
Изследването е публикувано в сп. Journal of the American Heart Association.

Около 8,5 млн. американци страдат от периферна артериална болест, която се дължи на натрупването на мазнини и други вещества в артериите на краката, ръцете, главата и стомаха, което ограничава или блокира притока на кръв. Най-често са засегнати краката, обясняват специалистите от Американската сърдечна асоциация. Най-често симптомите са болка или схващания по време на ходене или други видове движения. Тя изчезва след почивка. Някои пациенти обаче нямат никакви разпознаваеми симптоми. 

За изследването екипът проучил връзката между ТМАО и периферната артериална болест  при повече от 800 мъже и жени, преглеждани в Клиниката на Кливланд. Средната възраст на доброволците в проекта била 66 години. Всички те били изследвани за периферна артериална болест и нива на TMAO. Здравето на пациентите било проследено в продължение на 5 години между 2001 и 2007 г. 

След като взели под внимание данните за рисковите фактори и историята на сърдечните заболявания на пациентите, изследователите изчислили, че хората с най-високите нива на TMAO са двойно по-застрашени от смърт в сравнение с тези с най-ниските нива на триметиламин N-оксид.  

„Това изследване е още един пример за това, че начрнът, по който се храним, се отразява на живота ни“, коментира д-р робърт Екъл, говорител на Американската сърдечна асоциация. 

Източник: Health24

Коментари