Публикация

Проф. Илко Гетов: Никъде в ЕС няма мобилни аптеки

Подобни структури изискват много средства и персонал


Мобилната аптека не съществува като вариант в нито една държава в Европейския съюз. 
Това каза проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, пред БНР.

По думите му такава структура изисква доста големи инвестиции в транспортни средства, а също и в персонал, който да пътува с нея. Освен това възможността за контрол на мобилните аптеки е по-ограничена.

Изпълнителната агенция по лекарствата няма право да спира транспортни средства. Да не забравяме и това, че лекарствата изискват специални условия за съхранение, за да се запазят качествата им и да се гарантира тяхната безопасност“, подчерта проф. Гетов. Според него мобилните аптеки могат да станат и обект на посегателство от страна на престълници. 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз заяви още, че филиалите на аптеките са далеч по-ефективни и биха осигурили достъп до лекарства и приближаване на фармацевтичните услуги до хората, живеещи в труднодостъпните и икономически неатрактивни райони.

„Ние първи поставихме на обществено обсъждане и на вниманието на институциите проблема със затруднения достъп на хората до лекарства, фармацевтични услуги и така нататък. В проекта на закона, който е публикуван на страницата за обществено обсъждане, са създадени редица възможности за регулиране на сектора и включително подобряване на достъпа, неща като разкриването на филиали по малките населени места и селата, които да работят на определен график. Това според нас е достатъчно като първа стъпка за подобряване на достъпа до лекарства и фармацевтични продукти“, отбеляза проф. Гетов.

Според него в Националната аптечна карта трябва да бъдат определени аптеките, които биха могли да отговарят на условията да осигуряват денонощен режим – да имат повече от двама фармацевти, да са близо до лечебно заведение или спешен център, да са оборудвани с нощно гише, с паник-бутон, видеокамери, стая за почивка и др.
 

Коментари