Публикация

За първи път в Бургас се извършва операция на Моска при пациенти с плоскостъпие

Новаторска операция за паднал свод на ходилото в Бургас


Академик проф. д-р Борислав Владимиров е сред доайените в детската ортопедия. Активен деятел е за намаляване на вродената и предизвикана дисплазия на тазобедрената става при новородени, разработва нови оперативни методи, въвежда многобройни съвременни оперативни техники в детската ортопедия и травматология.

В продължение на 30 години проф. Владимиров е ръководил Клиниката по детска ортопедия в Горна баня. От 2011г. е методичен ръководител на Ортопедично отделение в УМБАЛ „Дева Мария” и преглежда в МЦ „Света София”.

Сложната операция, която извършва проф. Владимиров, е за повдигане на напречния свод на ходилото.

„Операцията на Моска е модерна интервенция, която още не е влязла в учебниците по ортопедия, но е първата наистина ефективна операция за стабилно повдигане на свода на крака и се прилага успешно в Университетска болница „Дева Мария“. Операцията е подходяща за деца от 10 до 12-годишна възраст”, коментира проф. Владимиров.

Плоскостъпието е проблем, който засяга голяма част от съвременното общество, но му се обръща малко внимание, тъй като хората го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. То може да бъде предпоставка за развитието на допълнителни дегенеративни ставни заболявания, болки в кръста и дори лумбална дискова херния. Спадането на сводовете означава разместване на позиционирането на костите на ходилото една спрямо друга, а това може да предизвика много проблеми с опорно-двигателния апарат.

Причините за плоскостъпието са две. То може да бъде вродено или придобито. Второто е по-масово и може да бъде вследствие на физиологичната свръхеластичност на съединителната тъкан и различни заболявания, като рахит, парализа и травми, а също наднормено тегло, претоварване на ходилото, неподходящи обувки.

„Главната причина за  развитието на плоскостъпието при децата е , че те не ходят боси, за да се дразнят нервните окончания на кожата на ходилата. Това повишава  тонуса на мускулите, повдигащи сводовете”,  отбелязва проф. д-р Владимиров и допълва:

„Ако не се лекуват болките в краката в ранна детска възраст, те ще станат непоносими към 30-40 годишна възраст. За това в болница „Дева Мария” се стараем да прилагаме най-иновативните оперативни техники, за да могат бургазлии да се движат без болка“. 

Коментари