Публикация

Има реална помощ при мъжките проблеми

Има реална помощ при мъжките проблеми

Д-р Румен Делиев е завършил медицина в МУ в Стара Загора през 1999 г. Има специалност по урология и над 15 години стаж по специалността. В момента работи в болница „Тракия“ и в МЦ „Св. Анна – 2012“ в Стара Загора. Има интереси в областта на андрологията и ендоскопската хирургия.


Еректилната дисфункция е най-честото сексуално нарушение при  мъжете. Според статистиката засегнатите от този проблем са над 100 млн. души в целия свят. Данните не са съвсем точни, тъй като голяма част от представителите на силния пол не търсят професионална помощ. Проучване сочи, че едва 10% от тях получават лечение. Вероятно и част от личните лекари нямат необходимите опит и познания, поради което не насочват пациентите към правилния специалист.

Еректилната дисфункция засяга обикновено хора в активна възраст,  изложени на стреса, характерен за съвременния начин на живот. Освен психогенни причините могат да бъдат и органични, свързани със съдови, неврогенни, ендокринно-обменни състояния, както и с нарушени анатомични структури - болест на Пейрони, фрактура на пениса, микропенис, фимоза.

Важно е своевременно да бъде потърсена консултация с уролог-андролог. Задачата на специалиста е да оцени тежестта на проблема, както и да установи дали причината е психогенна или органична.

По време на прегледа е възможно да бъдат установени заболявания като болест на Пейрони, доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), рак на простатата, малки тестиси или нарушено либидо.

При мъже над 45-годишна възраст задължително се прави ректално туширане и се измерват стойностите на PSA (простатноспецифиченантиген), за да се изключи рак на простатата. Причината е, че при пациенти с хормонален дефицит се налага лечение с тестостерон, който може да ускори развитието на карцинома на жлезата.

Лабораторните изследвания включват измерване на кръвна захар на гладно, липиден профил, измерване на общия тестостерон – двукратно в различни дни. Могат да бъдат направени и хормонални изследвания, които се назначават при ниски нива на общия тестостерон.

Първа линия в лечението на еректилната дисфункция са 5-фосфодиестеразните инхибитори, които се приемат само след лекарско предписание. Втори терапевтичен избор са вакуумните устройства. Те предизвикват отрицателно налягане в пениса, в  резултат на това в него нахлува кръв и с помощта на пристягащ пръстен в основата му ерекцията се задържа. Други възможности са  интракавернозните инжекции и медикаменти за интрауретрално приложение. Ако другите методи не дадат необходимия резултат, се прибягва до хирургично лечение, при което се поставя имплант или протеза на пениса. Когато се изключи органична причина, към терапията може да бъде включен и психолог.

Важно е да се отбележи, че рисковите фактори при еректилната дисфункция са почти същите, каквито и при сърдечносъдовите заболявания - психоемоционален стрес, хиподинамия, затлъстяване, тютюнопушене, артериална хипертония и метаболитен синдром. Затова промяната в начина на живот е повече от логична.

Проблемите с ерекцията в никакъв случай не бива да се неглижират. Това е проблем, който оказва негативен ефект както върху физическото и психосоциалното здраве на мъжа, така и върху качеството на живот и отношенията с партньора. Колкото и деликатен да е въпросът, трябва да се потърси консултация с уролог-андролог, който да предложи терапия.

 

С  д-р Румен Делиев можете да се свържете на телефон 0898 647 460. Желаещите да се запишат за консултация в МЦ „Св. Анна - 2012“ могат да го направят на номер 042/ 64 40 23.

 

Коментари