Публикация

БЛС: Пациентите, приети в болница след чекиране с лична карта, да се изписват по същия начин

От 1 ноември във всички болници на страната заработи системата за пръстова идентификация


Българският лекарски съюз настоява всички пациенти, приети за лечение в болници чрез регистрация с лични документи преди 1 ноември, датата, от която влезе в сила системата за пръстова идентификация, да бъдат изписани по същия начин.

В писмо до управителя на Нацоналната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов съсловната организация съобщава за сигнали в централата от болници, че са получили съобщения от касата, в които се указва следното: „Информираме Ви, че пациентите приети преди 01.11.2016 г., трябва да бъдат изписани с уникален идетификационен номер (пръстов идентификатор). Това означава, че трябва да им бъде направена регистрация на лице (първоначална регистрация), регистрация на събитие „Хоспитализация“ и регистрация на събитие „Дехоспитализация“.

Според  БЛС това е поредният административен абсурд, който институцията прилага. 

„Редно би било всички пациенти, хоспитализирани преди 01.11.2016 г., с използване регистрационната система на събития за хоспитализация и дехоспитализация по системата с български лични документи, да бъдат дехоспитализирани само с използването на същата система, т.е. за тяхната дехоспитализация да не се изисква използването на регистрационната система за здравноосигурителни събития с УИН, основан на пръстов отпечатък“, изтъква председателят на организацията д-р Венцислав Грозев.

Пълният текст на писмото може да бъде видян в прикачения файл.
 

Прикачени файлове

cb588df973555e89279e31b9b3464565.pdf

Коментари