Публикация

Д-р Вяра Захариева: Ранният секс е рисков фактор за рак на шийката на матката

Д-р Вяра Захариева: Ранният секс е рисков фактор за рак на шийката на матката

Д-р Вяра Захариева е завършила Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. От осем месеца е един от младите специалисти в отделението по Медицинска онкология към КОЦ-Ст.Загора. Разговаряме с нея във връзка с кампанията „По-силни срещу рака”, която стартира през октомври.


По данни от Националния раков регистър ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване при жените между 20 и 45 г. Към 2015 г. има 1090 нови случая, като общата заболеваемост се е покачила с 2,6% в сравнение с предходни години. В три от всички новорегистрирани случаи  възрастовата граница е от 20 до 24 години.

 

Ракът на маточната шийка се подмладява. Каква е причината?

Главната причина е ранният старт на сексуалния живот, рисковите и многобройни сексуални контакти и вече почти 99%  носителство на  човешки папиломавирус.  Масовото му разпространение донякъде се дължи  на погрешното схващане, че заразяването става само по полов път. Възможно е обаче това да стане  при допир с кожа, при докосване,при любовна игра, при орален и анален секс и ласки. Този вирус има над 150 подтипа, но най-агресивните от тях са 4 -  те доказано увреждат клетките на маточната шийка и е възможно да се стигне до злокачествено заболяване.

Останалите видове също имат клинична изява, но тя най-често е под формата на брадавици, кондиломи, кокоши тръни,кожни изменения и други доброкачествени заболявания, които могат да бъдат излекувани. И макар че картината изглежда плашеща, невинаги при заразяване се стига до злокачествено заболяване. За това се грижи нашата имунна система,която се справя с вирусите бактериите, проникнали в организма. При спадане на имунитета вероятността от изява на вируса се увеличава. Рисковифактори са тютюнопушенето, диетите, хранителните лишения и нарушения, рязкото отслабване, стресът, злоупотребата с хормонални препарати. Същото важи за  раждането в ранна възраст, характерно за малцинствените групи, фамилната обремененост.

Очаква ли се бум на заболяемостта?

Да. Добре е, че увеличават новооткритите случаи заради информираността на обществото. Но може да се поработи още за здравната култура на младите. Честата смяна на партньори, безразборните сексуални връзки, освободеното сексуално поведение се явяват най-сериозните рискови фактори за заразяване с човешки папиломавирус.

Кои са надеждните предпазни средства?

Презервативите осигуряват защита, но не  на 100%. Вирусът живее и в гънките по кожата около гениталиите и само от допир може да се получи заразяване. Ваксините , с многото си ЗА и ПРОТИВ са вариант, но след изключително сериозно информиране и консултация с доверен специалист. Тези ваксини са насочени към защита от най-агресивните щамове на HPV - 6,11,16 и 18-ти. Най-сигурната профилактична мярка си остава редовното посещение на гинеколог, най-достъпното изследване е цитонамазката. От шийката на матката се остъргва тънък слой клетки с помощта на шпатула или четчица и се гледат микроскопски  от специалист цитохистолог.Важно е преди взимане на цитонамазка, да не се прави секс 2-3 дни, да не се използват вагинални медикаменти или козметика,които могат да дадат заблуждаващ резултат.

Как родителите могат да помогнат?

 Те трябва да бъдат нащрек, да разговарят  свободно с децата си, да ги научат да се преглеждат редовно. Трябва да се говори повече в семейството и в училище. Проявите на заболяването могат да се появят години след заразяването, симптомите може да липсват, а може и да бъдат замаскирани с бактериални и гъбични инфекции.Това означава да бъдем още по-стриктни по отношение на профилактиката и при първи съмнения или отклонения в цитонамазката да търсим незабавно компетентен специалист,който да ни насочи в следващите стъпки.

 Кампания „По-силни срещу рака“ вече стартира в Комплексен онкологичен център – Стара Загора” и ще продължи до 31.01.2017 г. Желаещите да се прегледат безплатно могат да си запишат час за преглед след предварително записване на телефон – 042/ 614196 – регистратура на /ДКБ/ в онкологичния център всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа.

Коментари