Публикация

"Лансет" се разграничи повторно от своя публикация


Авторитетното медицинско издание "Лансет" повторно се отрече от публикуваната преди 12 години статия на британския изследовател Ендрю Уейкфилд, в която като една от причините за аутизъм при децата се посочваше комбинираната ваксина срещу морбили, рубеола и заушка.

Повторното категорично разграничаване от публикацията е предизвикано от нови разкрития около научната дейност на Уейкфилд. Хипотезата на британския учен за връзката между имунизациите и аутизма бе многократно опровергана от различни изследвания, а няколко мащабни статистически проучвания доказаха, че аутизмът се проявява с еднаква честота при имунизираните и при неимунизираните деца. 

" Лансет" се разграничи от публикацията за първи път през 2004 година. Повод стана укриването на конфликт на интереси от страна на автора. В същото време изданието подчертава, че към момента на публикацията, изследването на британския учен е представлявало определен интерес.

В последно време Британският медицински съвет обвини Уейкфилд в груби нарушения на медицинската етика при събирането на материал за изследването си и започва процедура по отнемане на правата му като медик.

Коментари