Публикация

Директорът на КОЦ-Пловдив: Няма официални оплаквания от пациенти

Прокурататурата проверява дали са извършвани ненужни операции в центъра


За година и половина назад няма официални оплаквания от страна на пациенти за начина им на лечение, което са получили.

Това заяви д-р Красимир Вальов, директор на Комплексния онкологичен център в Пловдив, пред БНТ.

На 27 октомври от него е разпоредена вътрешна комплексна проверка, обхващаща 9 завеждащи отделения, разгледани са досиетата на голям брой пациенти. Днес предварителните резултати от тази инспекция ще бъдат оповестени на специална пресконференция.

По три от случаите е назначена независима външна проверка на хистологичните резултати на пациентите от национален консултант по кличнина патология. Когато станат готови, ще имаме пълна картина на ситуацията. При другите пациенти, на които са прегледани основно онкологичните досиета, не са открити драстични нарушения, спазен е лечебно-диагностичният алгоритъм и клиничните стандарти по онкология, хирургия и гинекология“, подчерта д-р Вальов.

Вчера районната прокуратура в Пловдив се самосезира по повод материали в медиите за незаконни медицински практики в онкологичния център в града. Според сигнали на пациенти, представени в предаването „Господари на ефира“ по Нова телевизия, са извършвани ненужни радикални операции заради сгрешени диагнози. Проверка се извършва и от агенция „Медицински одит“.

Единият от случаите, представен в предаването, е на жена на 47 години с бучка в лявата гърда. В епикризата й липсват първоначални данни за злокачествен процес, но по време на операцията патоанатомът прави заключение, че има данни за карцином и на жената се извършва радикална мастектомия. Окончателната диагноза е малигнен мезенхимен тумор. Това е различно от диагнозата по време на самата операция, която също е за злокачествен тумор – инвазивен дуктален карцином. При направената ревизия окончателната диагноза е съвсем друга – доброкачествен фиброаденом, който не изисква премахване на гърдата на пациентката.

Коментари