Публикация

Алкохолната зависимост унищожава черния дроб

Алкохолната зависимост унищожава черния дроб

В отделението постъпват основно пациенти с чернодробна цироза, на второ място са полипите на дебелото черво. Причината за чернодробната цироза са хроничните хепатити В и С, в момента се говори много за тях във връзка с откритото ново ефективно лечение на хепатит С.


 Другата много разпространена причина за развитие на цироза е алкохолната злоупотреба, за нея говорим при всекидневна консумация на алкохол над 50 милилитра за мъжете и над 25 милилитра за жените. Пациентите в гастроентерологичното отделение са предимно с декомпенсация на чернодробното заболяване, което предполага, от една страна, много трудоемко обгрижване, и от друга – изисква по-широк обем медикаментозна терапия.

Всекидневната практика в отделението констатира извънредно негативната тенденция чернодробната цироза, причинена от алкохолна болест, да се диагностицира все по-често при млади хора. За лечение при нас постъпват пациенти на 30-35 години с вече изявено декомпенсирано чернодробно заболяване в резултат единствено на злоупотреба с алкохол, без доказано вирусно заболяване – хепатит В или С. Естествено и с различните други усложнения, до които алкохолната болест води.

Класическата картина на чернодробната цироза, независимо от първопричината за развитието на това страдание: подуване на корема, тремор, объркване, отоци по долните крайници, човек постепенно губи работоспособността си, става муден, трудно съобразяващ, започва да говори несвързано... Всъщност в последните стадии всички тези признаци са налице вече и без алкохолна доза.

В началото чернодробната цироза може да няма клинична изява, тогава само биохимичните изследвания, показващи повишени чернодробни ензими, нарушения в синтеза на белтъците, редукция на кръвосъсирващите фактори дават сигнал за развитие на заболяването. Установяването на тези отклонения може да стане съвсем случайно при профилактичен преглед. Положителната тенденция, която медиците установяват, е, че хората са по-загрижени за здравето си и все по-често (особено сред социалните групи с по-високо образование и стандарт на живот) сами си правят профилактични изследвания.

При установяване на проблема на първо място в терапията е категоричното спиране на алкохола. Започва се и лечение с хепатопротектори, засилено белтъчно хранене и се прилагат медикаменти, които водят до заместване на загубите от обстоятелството, че черният дроб не функционира. А тъй като той участва във всички обменни процеси, резултатът е нарушена обмяна на белтъците, на липидите, на кръвосъсирващите фактори и т.н. Дори, когато се диагностицира тежкото чернодробно заболяване, някои пациенти не успяват да се преборят със зависимостта от алкохола. Други се стряскат от състоянието си и спират веднага пиенето. Трябва да се знае, че алкохолната болест е много сериозна зависимост, пристрастеност и справянето с нея се оказва невъзможно за някои хора.

 Шансовете за излекуване преди стадия на трайни изменения на чернодробния паренхим (ако става въпрос само за активен хепатит) са значителни - тогава заедно със спирането на алкохолния прием нещата претърпяват обратно развитие. Но ако редовното пиене продължи и се стигне до трайни промени в чернодробния паренхим, тогава не може да се разчита на трайно излекуване. А в последните фази на чернодробната цироза трансплантацията става неизбежен и последен шанс.

 Хората понасят алкохола много индивидуално. При някои чернодробните клетки го обработват трудно и те започват да страдат. При други индивиди процесите се развиват по-бавно - въпрос на обмяна в чернодробните клетки, на активност на ензимите, водеща до обработката на алкохола.

Основното е човек да има отговорност за своето собствено здраве, да го следи и поддържа. По отношение на алкохолната болест превенцията трябва да започне от детството и юношеството и тук е мястото на семейството, училището, на личния пример на възрастните.

Коментари