Публикация

Министерството на здравеопазването публикува подробен проектобюджет за 2017 г.

Министерството на здравеопазването публикува подробен проектобюджет за 2017 г.

Комисия в парламента прие на първо четене проектобюджета за 2017 г.


Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува на сайта си подробен  проектобюджет за 2017 г. и актуализирана бюджетна прогноза за 2018 г. и 2019 г.  Предвидените разходи за 2017 г. са в размер на 459 844 млн. лв. Най-голямото перо е за Политиката в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве - 69 312 млн. лв.

Сред изброените приоритети за периода 2017 г. - 2019 г. са:

  • Преструктуриране на спешната помощ чрез инвестиции в ресурсното, техническото, логистичното и кадровото развитие 
  • Детско и майчино здравеопазване
  • Въвеждане на информационно-комуникационни технологии, които предоставят информираност, проследяемост, справедливост, равнопоставеност и обективен контрол на процесите в здравната система

Подробна информция за приходите и разходите в проектобюджет 2017 г. на МЗ  може да видите в прикачния по-долу файл. 

Ресорната комисия в Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за 2017 г.   Без дебати депутатите от бюджетната комисия приеха разчетите по отношение на парите за здраве за догодина. Единствено мнение относно сметките в бюджета на Здравната каса изказаха от Лекарския съюз, откъдето уточниха, че най-големият недостатък на новия проект е, че не премахва финансовите ограничения на болниците. Председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев добави, че не е напълно удовлетворен от бюджета, тъй като параметрите му се разминават с 22 млн. лв. спрямо парите, които лекарите са поискали. Според проекта за парите за здраве, догодина касата ще разполага с 222 млн. лв. повече спрямо 2016-а, от които 114 млн. лв. са предвидени за болниците, 47 млн. лв. - за лекарства, 15 млн. - за онколекарства, 19 млн. - за личните лекари и още 24 млн. лв. - за дентална помощ.

 

 

Прикачени файлове

Бюджет МЗ 2017.pdf

Коментари