Публикация

ВМА и Народният театър подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство

ВМА и Народният театър подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство

Съединението прави силата!


Военномедицинска академия и Народният театър „Иван Вазов” подписаха Меморандум за сътрудничество и партньорство
 

Документът бе парафиран от началника на ВМА генерал-майор член-кореспондент професор Николай Петров, д.м.н. и от директора на театъра Мариус Донкин. 
 

Това е едно знаково събитие.

За първи път ще бъдете свидетели на подписване на меморандум за сътрудничество между институции от нивото на Народния театър „Иван Вазов” и Военномедицинска академия. С това действие ние искаме да покажем, че може да има много добронамереност и успех в сътрудничеството между една културна и една лечебна и научна институция, коментира началникът на ВМА професор Николай Петров.
 

Той изтъкна, че животът е показал, че съединението прави силата: Понякога на пръв поглед различни направления в обществения живот, когато прегърнат една обща идея - се получават едни прекрасни резултати.
 

Инициативата за сътрудничеството е била от директора на театъра Мариус Донкин. 

Ние прегърнахме идеята и оттук нататък ние  ще се грижим за физическото здраве на най-добрите актьори в България, както и на обслужващия персонал в театъра, а те ще се грижат за нашето духовно здраве, защото и ние също сме пациенти, подчерта още генерал-майор професор Николай Петров.

 

За мен това е много вълнуващо събитие, заради примера, който даваме. От малък съм останал с впечатлението, че това е най-добрата болница. 

Грижейки се за своите колеги, бях длъжен да направя този жест.

Щастлив съм, защото най-добрите отиват при най-добрите,

коментира от своя страна и директорът на театъра Мариус Донкин.
 

По думите му, това е един особен знак към обществото за това, че един национален културен институт е в контакт с национална болница.
 

Началникът на ВМА изрази надежда и други институции да последват този пример: Всяко добро нещо би трябвало да бъде заразно. В този ред на мисли, идеята е прекрасна и беше приета от всички. 
 

Той пожела на работещите в театъра да са здрави и по-рядко да опират до медицинските специалисти, но подчерта, че днешното споразумение е една гаранция и сигурност, че ВМА застава зад този колектив: Тя се изразява в това, че когато човек има оплаквания, знае къде да отиде и където ще бъде приет по коректния и културен начин, че ще му се даде необходимото качество и не на последно място –ВМА е структура, която има изграден завършен Спешен център – с дежурни лекари в кабинетите - 24 часа, с диспечер на телефон, с екипи с линейки и Бърза помощ, които могат да реагират във всяка точка на страната. Т.е. това е една тотална застраховка здравна за колегите от театъра. И това е повече сигурност и спокойствие, отколкото, дай Боже, да не бъде реална работа. Но ако се наложи, и това ще го бъде, подчерта още началникът на ВМА.
 

Ние ще лекуваме душите им, идвайки при нас, на театър – преференциално, а ние по законите на НЗОК, ще имаме възможността да се лекуваме и в поликлиниката, и в болницата. При черезвичайни случаи ще ни обслужи Бързата помощ на ВМА и това ни дава някакво спокойствие и гаранции, коментира Мариум Донкин. 

Коментари