Публикация

Бременност с плод в коремната кухина и без наедряване- възможно ли е?

Рядък медицински казус от 22-ри епизод на филма


 

При лапаротомия на пациентка – циркова актриса, постъпила в спешното отделение след пробождане от стрела, лекарите проникват в коремната кухина и установяват околоплоден сак. Очевидно става дума за извънматочна бременност, предполагаема гестационна седмица 25-та-28-ма. Плодът се е развил в коремната кухина, храни се чрез плацентата, закачена за външната повърхност на матката. Младата жена с постоянно нередовна менструация, не е знаела, че е бременна.

Имаме жив плод и жива майка.

Възможно ли е това? Прецедент ли е? Защо коремът не е наедрял? Срещали ли сте в своята практика подобен медицински казус? Чели ли сте за такъв?

 

Коментари

Д-р Дориан Босев:Здравейте,Разбира се, това е възможно. В СБАЛАГ "Майчин дом" преди две-три години имахме аналогичен случай, макар че абдоминалната бременност със жизнеспособен плод е рядкост.

д-р Стефан Константинов Акушерство и гинекология, София Познавам колеги, които са се натъквали на подобен случай. Или поне така твърдят. Извънредно рядко е, но не е измислица. Има и публикации (връзката по-долу). Поздрави на екипа на "Откраднат живот", последните серии малко се сапунисаха в повече, но като цяло е приятна изненада родно производство https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3158531/

Доц Петя Андреева:Здравейте!Този случай е наистина казуистика. Аз не съм имала такъв. Обичайно извънматочните бременности се разстройват много по рано - около 7-12 гестационна седмица поради факта, че са локализирани на нетипично място, където няма условия за сформиране на пълноценно утеро-плацентарно кръвообращение и възникване на остри абдоминални кръвотечения. В случая, поради факта, че плацентата е локализирана върху матката може да се спекулира за по-дълго износване на бременността, без възникване на усложнения.По отношение на това, че коремът на жената "не е бил наедрял" е странно, т.к за този срок плода с околоплодните води е поне 700-1000 грама и заема достатъчно голям обем, за да може да се види, още повече, когато жената е много слаба. Освен това бременната би трябвало да усеща детски движения още от 20 гс и те да стават все по-интензивни и дори в този случай по-болезнени, т.к. бременността не е в матката.

Д-р Йован Даскалов: Разбира се , че има такива случаи. Ако се свържете с АГ Майчин дом , ще ви разкажат подобно за случаи на абдоминална бременност. Коремът наедрява според състоянието на коремната стена, при много тренирали жени , нарастването на корема винаги е по-късно явление.

Както ни писа д-р Михаил Бачуров от Пловдив в литературата са описани такива случаи, но той лично не е срещал в практиката си