Публикация

20 цигари всеки ден = 150 мутации на клетки за 1 година

20 цигари всеки ден = 150 мутации на клетки за 1 година

Мащабно изследване дава нови данни за това как пушенето причинява рак в цялагрупа от органи в организма


Двадесет цигари на ден в продължение на година се равняват на 150 мутации на клетките на белите дробове. Това установи изследване на британски и американски учени, които проучиха генетиката на туморните заболявания, свързани с тютюнопушенето

Задълбоченото проучване дава обяснение на това как тютюнопушенето може да причини рак в много органи в човешкото тяло. Изследването предоставя конкретна връзка между броя на изпушените цигари и броя на мутациите в туморната ДНК на белите дробове. 

Вредните последствия от пушенето за здравено са добре известни и подробно изследвани. Според Световната здравна организация приблизително 6 милиона души умират всяка година от болести, свързани с тютюнопушенето. Ако тази тенденция продължи,

очаква се 1 млрд. души да починат от болести, свързани с цигарите, през това столетие

Известно е, че пушенето причинява необратими вреди в серия от органи. То задвижва мутаиите в ДНК чрез редица механизми. Досега обаче не беше известно как ракът причинява толкова различни типове тумори в органите.

 До момента тютюнопушенето се свързва със 17 различни вида рак, но генетичният механизъм за това остава необяснен. За това учените от института Wellcome Trust Sanger и университета King's College London заедно с техни колеги от националната лаборатория „Лос Аламос“ в щата Ню Мексико, САЩ, направили задълбочено изследване на генетиката на туморите, свързани с тютюнопушенето. Резултатите им бяха публикувани в сп. „Сайънс“.

Това е най-детайлното изследване до момента, в което е анализирана ДНК на 5000 вида тумори. Изследователите успели да запишат „подписа“ на мутаците и да преброят броя на мутаците във всеки тумор. След като обобщили данните, учените пресметнали, че пушенето на една кутия цигари дневно причинява съвсем обяснимо определен брой допълнителни мутации в белите дробове за една година – 150.

Екипът изчислил и какъв е ефектът на цигарите върху мутациите в други органи на тялото. Те установили, че един пакет наден води до:

  • 97 мутации във всяка клетка на ларинкса
  • 39 мутации във всяка клетка на фаринкса
  • 23 мутации във всяка клетка на устата
  • 18 мутации във всяка клетка на жлъчката
  • 6 мутации във всяка клетка на черния дроб

Учените установили, че от 5-те ясно разграничими процеса, чрез които се уврежда ДНК от цигарения дим, най-разпространеният се среща и при други тумори, които не са свързани с цигарите. Учените обаче установили, че пушенето ускорява работата на клетъчния часовник, който преждевременно води до мутации на ДНК. Освен това учените установили, че туморите, свързани с цигарите, са много по-сложни, отколкото се е смятало досега. 

Източник: Medicalnewstoday

Коментари

Цигарите трябва да се забранят със закон изобщо, обаче на тютюнопроизводителите не им отърва.