Публикация

Евг. Адърска: По-голяма гласност на здравната реформа


Реформата в болничната помощ трябва да се обмисли внимателно. Всичко да се прави синхронизирано, без резки промени, които да остават някого без функции, а към друг да предявят повече изисквания от тези, които може да изпълни.

Такава позиция изрази пред health.bg Евгения Адърска, заместник-председател на новоучредената Национална пациентска организация.

„Осъзнавам риска от затварянето на болници. Обаче ако това, което ще предложи здравното министерство и другите отговорни институции, е адекватно решение на проблемите с първа помощ, неотложните състояния, всичко, което изисква професионална намеса, може би нещата ще си дойдат на мястото.

Няма кой да каже доколко този риск е премерен или доколко ще бъде нещо безумно. Ако има пропуски, ще се разбере... Надявам се да няма. Ние не можем да кажем дали предприетите мерки ще бъдат ефективни, защото хората в отдалечените места и сега не получават първа помощ там, където живеят, и сега им се налага да пътуват до най-близкия град.

Въпросът е каквато и промяна да се направи, тя да осигури качество на помощта в реалното време, в което е необходима”, подчерта Евгения Адърска, която е и председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели.

Като основна слабост тя оцени липсата на добра комуникация. Според нея за всичко, което се прави в здравния сектор, пациентите трябва да бъдат своевременно информирани, на достъпен език да им се обясни какви са причините и ползите от предприетите действия.

„Не е страшно да се направи нещо, което носи известен риск, но в крайна сметка е в интерес на всички и може да донесе позитиви. Малко се говори обаче за тези неща, затова хората смятат, че са обект на всичко друго, но не и на грижа.

Информацията трябва да излиза навреме от институциите. А не да се направи нещо, а впоследствие да се обсъжда.

Трябва да се обяснява повече на хората, на разбираем език и това може да стане чрез медиите”, допълни заместник-председателят на Националната пациентска организация, чиито медиен партньор е health.bg.

Коментари