Публикация

Експерти: Антибиотици да се приемат преди и по време на операция, не след нея

СЗО с нови препоръки за безопасни операции


Пациентите, на които предстои хирургична интервенция, задължително трябва да вземат вана или душ предварително. С цел предотвратяване на развитието на антибиотична резистентност е добре тези медикаменти да се приемат единствено преди и по време на операцията, но не и след това. 
Това са част от 29-те нови препоръки на Световната здравна организация за предотвратяване разпространението на вътреболнични инфекции. 

Насоките включват 13 препоръки за периода преди операцията и 16 за предотвратяване на инфекции по време и след интервенцията. Те са разработени от 20 международни експерти.
Някои от препоръките са ревизиране на досегашните практики. Такъв е случаят с бръсненето на хирургичното място. 

„Досега се препоръчваше пациентите да обезкосмяват частите от тялото, които ще бъдат оперирани. Новата препоръка е това да не се прави, тъй като се увеличават данните, че бръсненето повишава риска от малки порезни рани на кожата. Това на свой ред увеличава опасността от проникване на бактерии в тялото“, обяснява Ед Кели от СЗО, цитиран от в. „Монитор“.

Данните на СЗО сочат, че около 11% от пациентите в бедните страни и страните със средни доходи се заразяват по време на операция. В Африка до една пета от жените, родили със секцио, получават инфекции на хирургичното място. Тези инфекции обаче не са проблем единствено за по-бедните страни. В САЩ те допринасят за допълнителни 400 000 дни, прекарани от пациентите в болница, и за годишни разходи, възлизащи на 900 милиона долара.

Според проучвания, прилагането на редица превантивни мерки значително намалява вредите от инфекции на хирургичната рана. Пилотно проучване в четири африкански страни показва, че прилагането на най-новите препоръки може да доведе до намаляване на инфекциите на хирургичната рана с 39%. Инфекциите на хирургичното място се причиняват от бактерии, проникнали в тялото по време на операцията. Всяка година въпросните инфекции излагат на риск милиони пациенти по света и увеличават опасността от разпространението на устойчиви на антибиотици бактерии като златистия стафилокок.

Коментари