Публикация

От печата: Преразход на средствата за лекарства 

Спестени милиони от болниците са пренасочени за медикаменти


През тази година в здравната система се е натрупал преразход от лекарства от около 150 млн. лв. 50 млн. от тях са дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса, които ще се вземат от резерва на касата за 2017 г., информира в. „Труд“.

В същото време спестените от болниците през летните месеци 60 млн. лв. също са били пренасочени за медикаменти.

Изданието припомня изказване на председателя на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев от миналата седмица, който предупреди, че финансови ограничения за болниците - т.нар. лимити, ще има и догодина и единствената сфера, която не подлежи на лимитиране в бюджета, са лекарствата.

„Заради традиционно увеличаващия се брой хоспитализации през есента лечебните заведения са в преразход на средства за октомври, които обаче няма да им бъдат отпуснати въпреки средствата, спестени през летния период. Причината - те вече са пренасочени за медикаменти“, посочва изданието.

То цитира директори на големи столични болници, според които се набюдава „безпрецедентен разцвет на лекарствената мафия“. Те са категорични, че друга причина лимитите да се запазят и през 2017 г. е властта, която това дава над лечебните заведения.

Коментари