Публикация

Близо 300 наши и чуждестранни акушер-гинеколози обмениха опит в ултразвуковата диагностика

Специалисти от Израел и Великобритания взеха участие в юбилейния обучителен курс на БАУАГ


доц. Виолета Димитрова

Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (БАУАГ) отбеляза 10-годишен юбилей и за 12-ти път през тези години организира обучителен курс по ултразвукова диагностика.

Двудневният обучителен семинар се проведе в Правец. В събитието взеха участие над 270 медицински специалисти от цялата страна. Лектори и модератори бяха близо 20 акушер-гинеколози от Израел, Великобритания и България, които са доказани професионалисти в медицински заведения в Тел Авив, King’s College Hospital, Лондон, СБАЛАГ„Майчин дом“, МБАЛ „Света София“, МЦ „Фемина“, МЦ „Марковс“, болница „Надежда“, Медицински университет-София, Медицински университет-Варна, МЦ „Ортогин“ болница „Селена“ и др. 

Основната цел на обученията e да запознае акушер-гинеколозите със съвременните тенденции в приложението на ехографската диагностика, както и с технологичните нововъведения и апаратура, които се използват в тази медицинска специалност. 

Сред основните теми на обученията бяха пренаталната диагностика, ултразвукът в гинекологията, доплеровите изследания и феталната ехокардиография. 

Обучението е насочено към специалистите - акушер-гинеколози, а също и към младите колеги, които са все още в процес на специализация. През последните години към мероприятията на асоциацията проявяват интерес и студенти по медицина. 

В първия обучителен курс преди 12 години като слушатели участваха 50 души. Някои от тях дотолкова израснаха в професионално отношение, че сега са сред най-уважаваните наши лектори и успешно обучават по-младите си колеги“, изтъква доц. Виолета Димитрова, председател на Управителния съвет на БАУАГ, ръководител на клиника в университетската болница„Майчин дом“ и дългогодишен специалист в МЦ „Фемина“.

Коментари