Публикация

Водещи АГ специалисти споделят опит по казуса с абдоминалната бременност - митове и реалност

Поставихме на вниманието на АГ специалисти рядък медицински казус, залегнал в сюжета на една от последните серии, и ги помолихме да споделят своя опит и знание по темата


Поставихме на вниманието на АГ специалисти рядък медицински казус, залегнал в сюжета на една от последните серии .При лапаротомия на пациентка, лекарите проникват в коремната кухина и установяват околоплоден сак. Очевидно става дума за извънматочна бременност, предполагаема гестационна седмица 25-та-28-ма. Плодът се е развил в коремната кухина, храни се чрез плацентата, закачена за външната повърхност на матката. Младата жена с постоянно нередовна менструация, не е знаела, че е бременна.Имаме жив плод и жива майка.

Възможно ли е това? Прецедент ли е? Защо коремът не е наедрял? Срещали ли сте в своята практика подобен медицински казус? Чели ли сте за такъв?

Д-р Михаил Бачуров: В литературата са описани такива случаи, но аз  лично не съм срещал в практиката си

Д-р Йован Даскалов: Разбира се , че има такива случаи. Ако се свържете с АГ Майчин дом , ще ви разкажат подобно за случаи на абдоминална бременност. Коремът наедрява според състоянието на коремната стена, при много тренирали жени , нарастването на корема винаги е по-късно явление.

Доц. Петя Андреева:Здравейте!Този случай е наистина казуистика. Аз не съм имала такъв. Обичайно извънматочните бременности се разстройват много по рано - около 7-12 гестационна седмица поради факта, че са локализирани на нетипично място, където няма условия за сформиране на пълноценно утеро-плацентарно кръвообращение и възникване на остри абдоминални кръвотечения. В случая, поради факта, че плацентата е локализирана върху матката може да се спекулира за по-дълго износване на бременността, без възникване на усложнения.По отношение на това, че коремът на жената "не е бил наедрял" е странно, т.к за този срок плода с околоплодните води е поне 700-1000 грама и заема достатъчно голям обем, за да може да се види, още повече, когато жената е много слаба. Освен това бременната би трябвало да усеща детски движения още от 20 гс и те да стават все по-интензивни и дори в този случай по-болезнени, т.к. бременността не е в матката.

д-р Стефан Константинов:Познавам колеги, които са се натъквали на подобен случай. Или поне така твърдят. Извънредно рядко е, но не е измислица. Има и публикации (връзката по-долу). Поздрави на екипа на "Откраднат живот", последните серии малко се сапунисаха в повече, но като цяло е приятна изненада родно производство -https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3158531/

Д-р Анастас Стоянов: ЗДРАВЕЙТЕ. СЧИТАМ , ЧЕ Е ВЪЗМОЖЕН ТОЗИ СЛУЧАЙ . ДО ГОРЕСПОМЕНАТАТА ГЕСТ. СЕДМИЦА ПЛОДЪТ НЕ ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМ И Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ РАЗПОЛОЖИ СУБХЕПАТАЛНО И БЕЗСЪЩЕСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ ДА СЕ РАЗВИЕ . ЛОКАЛИЗ. НА ПЛАЦЕНТАТА В/У ВЪНШНАТА СТЕНА НА МАТКАТА Е ПРЕУВЕЛИЧЕНО. ЗАЩОТО УСЛОВИЯ ЗА АДХЕЗИЯ , НИДАЦИЯ И РАЗВИТИЕ СПОРЕД МЕН СА ПО - ДОБРИ В ОСТАНАЛИТЕ КОРЕМНИ ОРГАНИ - НО И ТОВА Е ВЕРОЯТНА ЛОКАЛИЗАЦИЯ .

КАТО ЦЯЛО ЗА ФИЛМА , СПОРЕД МЕН , ОРГАНИЗАЦИЯТА НА МЕДИЦИНСКАТА УСЛУГА НЕ ОТОГОВАРЯ НА СЕГАШНИЯТ МОДЕЛ . СВОБОДАТА НА ДОСТЪП , КОНСУЛТАЦИИ , ИЗСЛЕДВЕНЕ И ЛЕЧЕНИЕ Е ПО СТАРИЯТ ПРЕДИ 2000 Г. МОДЕЛ , ЗА МОЕ И НАШЕ СЪЖАЛЕНИЕ ЗА ТОЗИ ПЕРИОД . ТОВА КОЕТО ВИЖДАТ ХОРАТА - ЗРИТЕЛИТЕ И НИЕ КАТО ЛЕКАРИ Е ЗАБЛУЖДАВАЩО ЗА ЛЕСНОТАТА , ДОСТЪПА И ЛИПСА НА БЮРАКРОЦИЯ В МЕД. ОБСЛУЖВАНЕ . НАДЯВАМ СЕ , ЧЕ ТОВА Е ТАКА САМО ЗАРАДИ ЛЕСНОТАТА И ФИЛМА. НО ВСЪШНОСТ МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СТОЯТ ПО ТОЗИ ДОБЪР , НО ФИЛМОВ НАЧИН !!!! ПОЗДРАВИ И НАДЕЖДА ЗА ТОВА ДА СИ ЛЕКАР В БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е ДОСТА ТРУДНО И СВЪРЗАНО С ПРЕКЪРШЕНИ НАДЕЖДИ . НЕ Е ДА СИ КАТО ГЕНЕРАЛ В АРМИЯТА. ЗА ТЯХ ЦЯЛЯТА ДЪРЖАВА СЕ ГРИЖИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ , КУРСОВЕ , И ВСИЧКИ ДР. СОЦИАЛНИ ПРИВИЛЕГИИ ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ, ЗА КОЕТО НИЕ ВСИЧКО ТОВА ПЛАЩАМЕ С ТРУД , ЛИШЕНИЯ И ЛИЧНИ СРЕДСТВА !!!???

Д-р Иван Димитров: Прекалено сте развихрили въображението си,което води до "олекване" на сериала.Залитате в посока на сензации и реклами като родните журналисти.Действителността е много по-сложна и неприятна,отколкото е представена.Масовият зрител,може би,го заслужава,но в безумната българска реалност чакаме най-после истината за процесите в бранша...Конкретният случай е нереален,особено при толкова слаба жена...

Играта на актьорите е добра и симпатична,но ,за жалост,внушава нереални очаквания и настройка на зрителите...

Г-жа Катина Петрова: Здравейте, в моята практика не съм срещала случай на толкова напреднала извънматочна бременност, но да - чела съч за такъв случай. Ето и линк към статията : http://www.puls.bg/health/childbirth/news_7252.html

Проф. Стефан Иванов: Izkljucitelno mnogo blagodarja za doverieto!Ste ucastvam aktivno s interesni slucai ot praktikata.Poradi tova ce rabotja kato akusher,ginekolog i kato onkoginekolog ste se radvam da spodeljam moi interesni slucai.S goljamo uvazhenie!

Д-р Надя Дюлгерова:Здравейте, Следя филма от самото начало.Има много реални ситуации от ежедневната ни работа.Харесва ми играта на артистите -почти не мога да отлича някой ,който да се справя по-добре.
Моята специалност е оперативна,работила съм в болница и през целия филм не мога да си отговоря как може реанимационна зала да има стъпала! Това е абсолютно невъзможно,няма как да бъдат настанени тези тежко болни хора на леглата от болничните носилки на леглата ако има стъпала.Шегуваме се с колегите: може би ги хвърлят като баскетболни топки и дано се улучи съответното легло. Ако не ....Все пак за мен това е първият български сериал,който очаквам с интерес и гледам всички серии.Поздравления!!!Желая искрено успех на целия екип.

 

 

Коментари

д-р Жанна Колева:Здравейте! Казусът е с име "Абдоминална бременност".В моята практика имаше случай на абдоминална бременност в 27-28 гс с имплантация на плацентата върху черния дроб на майката. Плодът беше загинал и изваден чрез лапаротомия, жената остана жива.

Д-р Дориан Босев:Здравейте, В СБАЛАГ "Майчин дом" преди две-три години имахме аналогичен случай, макар че абдоминалната бременност със жизнеспособен плод е рядкост.