Публикация

Онкогенните HPV вируси, същите като при рака на маточната шийка са причина и за появата на карциноми в устната кухина, гълтача и гръкляна.

Онкогенните HPV вируси, същите като при рака на маточната шийка са причина и за появата на карциноми в устната кухина, гълтача и гръкляна.

Д-р Иван Дринков специалист УНГ болести и онкология​,началник отделение Онко УНГ към Комплексен Онкологичен Център- Стара Загора.Интервюто е част от кампанията "По-силни срещу рака",за превенция на рак на гърдата и рак на шийката на матката,която стартира през октомври.


 

Как става заразяването с човешки папиломен вирус в устната кухина, кои са високорисковите щамове?

Най-често при орално-генитален контакт с носител на инфекцията. Приблизително половината от всички сексуално активни жени или мъже придобиват  HPV инфекция на някакъв етап от своя живот, като най-често това заразяване става във възрастта между 18 и 28 години и в повечето случаи инфекцията преминава спонтанно.В малък процент от случаите, причинители на инфекцията са високорискови серотипове, най-често HPV 16, 18.

Пациентите с рискво сексуално поведение са застрашени в по-голяма степен (до осем пъти) да развият HPV-индуциран карцином в сравнение с моногамните индивиди.

Може ли да се видят след заразяването с онкогенен HPV- щам изменения в устната кухина?

Белезникави или черени петна, плаки, зърнисти участъци, отграничени от околната лигавица, незарастващи язви, неоздравяващи „афти” са повод за посещение при оториноларинголог.

Каква е статистиката на заболеваемостта у нас и в Европа?

Според прогнозите на Световната здравна организация, след 2020 г. орофарингеалният и ларингеалният карцином ще превалират над рака на маточната шийка и всички генитални HPV-асоциирани карциноми взети заедно.Най-засегнати са бившите социалистически страни. В страните, в които се провеждат системна  ваксинация против HPV, нивото на рака на маточната шийка е  по-ниско.Това е свързано и с по-малка заболеваемост от орофарингеален и ларингеален карцином.Ваксинацията при жените директно повлиява нивото на HPV инфекцията при мъжете.

Възможна ли е превенция?

Преди 6-7 години се появиха първите публикации от проучвания за приложение на ваксината срещу цервикален рак за профилактика и на HPV-асоциираните карциноми на главата и шията.В момента в САЩ и Европа се провеждат предклинични проучвания за ефективността на ваксината в оториноларингологията.

Могат ли да се оформят рискови групи?

Да. Това е нова рискова група пациенти с орофарингеален и ларингеален карцином- млади хора, които не прекаляват с употребата на алкохол, често са непушачи и не работят с химически вредности и радиация. Имат анамнеза за ранно начало на полов живот и орален секс, по-голям брой сексуални партньори.  HPV позитивните пациенти са с по-добра прогноза от HPV негативните. Имат  по-висока 5 годишна преживяемост след провеждане на правилно лечение.  HPV-асоциираните карциноми са по-лъчечувствителни.

В САЩ дори според някои проучвания се предлага дозата на лъчетерапията при HPV позитивни карциноми на главата и шията да бъде намалена.Може да се говори и за  т.н. семейна онкогенеза - пациент с рак на ларинкса, съпругата на който е оперирана по повод на карцином на шийката на матката.Също така са наблюдавани пациенти развили втори и трети карцином след операция за карцином на ларинкса-на езика, на небните тонзили.  Логично е, че при причинените от човешки папиломен вирус карциноми, с оперативното лечение, се лекува само последствието на хроничната инфекция. Отстранява се карцинома, но вирусната инфекция персистира.

Кампания "По-силни срещу рака"  се осъществява с подкрепата на община Стара Загора, „Зонта Клуб” и сдружение „Свят без граници” и ще продължи до 31.01.2017 г. Тя е съвместен проект на „Комплексен онкологичен център - Стара Загора“ ЕООД, социалната платформа за здраве CredoWeb и в. „Животът днес“.

Желаещите да се прегледат безплатно ще могат да си запишат час за преглед след предварително записване на телефон – 042/ 614196 – регистратура на /ДКБ/ в онкологичния център. Записването по телефона може да се направи всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа.

Коментари