Публикация

Миниинвазивните методи са извънредно щадящи

В клиниката разполагаме с цялата апаратура, изисквана от съответните стандарти. Апаратът за екстракорпорална литотрипсия се използва за безкръвно разбиване на камъни по хода на пикочоотделителната система.


 Имаме и лазер от най-ново поколение, предназначен също за лечение на бъбречнокаменната болест и за безкръвни операции на простатната жлеза. Това са двете нови придобивки в клиниката, които имат значение за минималноинвазивните интервенции. Това е много важно за пациентите, защото се свежда до минимум травмата за пациента – физическа и психическа. При тези нови апарати се използват високочестотен ток, ултразвук, лазер. Класическите оперативни методи също се използват, когато са подходящи за конкретния пациент и неговото заболяване.

Разбира се, в клиниката прилагаме и всички методи на конвенционалната медицина – ехографски изследвания на цялата пикочоотделителна система, също така и на половата система при мъжа, диагностициране на заболявания на мъжката полова система, лечение на сексуални смущения като еректилна дисфункция, лечение на мъжкото безплодие чрез методиките за стимулиране на репродуктивната способност, отнасящи се до урологичната практика.

Ако говорим за заболяванията на простатната жлеза, трябва ясно да очертаем разделителната линия между доброкачествените и злокачествените. При първите значение имат показанията и противопоказанията за дадено оперативно действие. След което се преценява кой метод да бъде приложен – безкръвен или отворен, класически. Коренно различно е, когато има злокачествен процес – минималноинвазивните методи не са много подходящи, но терапевтичните възможности са различни в зависимост от стадия на заболяването. Предпочитат се преди всичко отворените операции за радикално отстраняване на тумора.

За жалост се увеличава драстично честотата на карцинома на простатната жлеза. Това може да е свързано и с по-добрата диагностика и профилактика, с това, че вече българите като цяло започват да обръщат повече внимание на здравето си. А трябва да кажем, че ранното диагностициране на карцинома на простатата дава изключително добра прогноза за крайния изход от лечението и връщането на пациента към обичайния му начин на живот - зависимостта е правопропорционална.

Доброкачественото уголемяване на простатната жлеза се среща много често при мъжете над 50 години и при поява на характерните признаци има поле за нашата намеса като уролози. Необходимо е обаче мъжете да са по-активни в профилактиката след тази възраст.

 

Тел. за контакт с д-р Делков - 0899 484 485.

 

Коментари