Публикация

Безплатни очни прегледи за диабетици в София

Един от всеки трима души с диабет тип 2 страда от диабетна ретинопатия


Безплатни очни прегледи за пациенти с диагностициран диабет ще се проведат на 11 ноември в медицински център „Зора“ в София.

Специалистите ще приемат от 14:00 до 18:00 часа. Необходимо е предварително записване на телефон 02/931 22 81. Адресът на лечебното заведение е: бул. „Княгиня Мария Луиза” 191, ет.2.

Инициативата се организира от асоциация „Диабет тип 2“ и е по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

Близо 300 000 души в България страдат от диабет тип 2, а още толкова не знаят, че са болни. Заболяването се получава в резултат на нарушена обмяна на веществата. Високото ниво на кръвната захар при диабет в продължение на години, уврежда всички органи и системи в човешкото тяло - очите, бъбреците, нервната система, сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Диабет тип 2 често се диагностицира късно, когато започнат уврежданията, и затова профилактиката е от огромно значение.

Един от всеки трима души с диабет тип 2 страда от диабетна ретинопатия (увреждане на ретината). При хората с диабет рискът да развият катаракта е 60% по-голям. Глаукомата – повишеното очно налягане, уврежда зрителния нерв и постепенно води до слепота. Когато диабетът е добре контролиран, усложненията, свързани с очите, са много по-редки. Редовните консултации с офталмолог са предпоставка за навременно откриване и адекватно лечение на усложненията, свързани със зрението. 

По повод деня на диабета в университетската болница „Александровска“ и „Токуда“ ще се проведат безплатни прегледи и измервания на кръвната захар.

Коментари