Публикация

Уникален комбиниран лазер лекува множество урологични заболявания

Апаратът е щадящ за пациентите, подходящ е за хора с придружаващи заболявания


Пациентите с урологични заболявания вече се лекуват с ултрамодерен универсален лазер във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“. Лечебното заведение е първото в Пловдив, което разполага с високотехнологичен универсален апарат от последно поколение, подходящ както за разбиване на камъни, така и за интервенции върху тъкани – простатна жлеза, пикочен мехур и бъбреци. Той има широко приложение и при лечение на злокачествени и доброкачествени тумори.

Този вид терапевтичен лазер е доказано щадящ за тъканите, тъй като дължината на вълната е само 2 микрона, а дълбочината на проникване в органите е до 0,3 мм. Ефектът от лечението с техниката е в резултат на  абсорбцията на енергията във водните молекули на клетките, а това е най-голямото му предимство, посочи урологът д-р Васил Ангелов.

Мощният лазерен импулс при разбиване на камъни в пикочо-половата система предизвиква микровзрив, с който унищожава кристалната решетка на конкрементите. При меките тъкани светлинният сноп води до тяхното „изпаряване“ и точно това е разликата със зеления и диодния лазери, които разрушават структурата на хемоглобина. Благодарение на тънките и дългите оптични влакна апаратът може да се ползва за оперативна работа на всички нива на пикочо-отделителната система, без да предизвиква некрози и карбонизации. Други предимства на високотехнологичната хирургична техника са минималното до лисващо кървене, краткият период, в който се носи катетър, липсата на постоперативни усложнения, бързото възстановяване и късият болничен престой, заяви д-р Ангелов. Комбинираният лазер е изцяло подходящ за пациенти с придружаващи заболявания и болни на антикоагулантна терапия - такива които приемат лекарства за разреждане на кръвта. 

Предназначен е за лечение на увеличена простата, склероза на мехурната шийка, стректури на уретрата, тумори на пикочния мехур и бъбреците, както и за разбиване на камъни по цялото протежение на пикочо-отделителната система.

 

 

Коментари