Публикация

Онкозаболяванията у нас все още се откриват в късен стадий


С 2% се е увеличил броят на хората с онкологични заболявания у нас за година. Това сочат последните данни на Националния раков регистър.

През 2008 г. новите случаи на рак са 34 214 души, от които 17 856 са мъже и 16 358 жени. Смъртните случаи за същата година са над 17 хиляди. Болните от злокачествени заболявания в България са около 223 хил. души.

По прогнозни данни нови 36 хил. души у нас ще заболеят от рак до края на тази година.

Основната причина за увеличаването на онкозаболяванията в страната е застаряването на населението. През последните години 53% от всички новорегистрирани болни са над 65-годишна възраст.
Новите случаи при децата и младежите до 20 години са под 1% от всички заболели от злокачествени заболявания.

Петте най-чести локализации са карцином на правото и на дебело черво, рак на белия дроб, на млечната жлеза, на стомаха и немеланомните карциноми на кожата, представляващи 52, 3% от всички злокачествени заболявания и при двата пола.
 
Сред мъжете най-разпространен е ракът на белия дроб с 3217 нови случая. Втората по честотата локализация е колоректалният карцином (2606 случая), следван от немеланомните кожни карциноми (1949 случая) и ракът на простатата (1559 случая).

При жените водеща локализация е ракът на гърдата с 3 583 нови случая, следван от колоректалният карцином (1993 случая), немеланомните кожни карциноми (1784 случая) и ракът на маточното тяло (1229 случая).

Все още онкологичните заболявания у нас се откриват в късен стадий. При рака на белия дроб около 80% от новите случаи за 2008 г. са диагностицирани късно, при рака на гърдата този процент е около 26 на сто, при рака на дебелото и правото черво – 50%.

Всичко това показва, че са необходими спешни и неотложни действия за контрол на рака. В тази връзка Министерството на здравеопазването започна изготвянето на Национална програма за борба с рака. В нея ще залегнат  както политики за профилактика на онкологичните заболявания, така и за подобряване на възможностите за лечение.

Профилактиката е най-важната защита от онкологичните заболявания. Според СЗО  над 40% от всички случаи на рак могат да се предотвратят.

Основните рискови фактори за болестта са тютюнопушенето и наднорменото тегло, замърсяването на околната среда, употребата на консервирани храни, богати на мазнини, захар и сол.

Затова ограничаването на цигарите и алкохола, здравословното хранене с плодове и зеленчуци и редовните физически упражнения са основните правила, които човек трябва да спазва. Предпазването от инфекции, които причиняват рак, също е важно.

Коментари