Публикация

37 хиляди българи годишно се разболяват от рак

Сред мъжете най-разпространен е ракът на белия дроб, а сред жените – ракът на гърдата


В България има тенденция към нарастване на броя на злокачествените заболявания както при жените, така и при мъжете.

Това каза проф. д-р Здравка Валерианова, ръководител на Националния раков регистър, на дискусия с граждански организации, предаде БНР.

По думите й всяка година у нас се диагностицират 37 хиляди нови случаи на рак, като 17 - 18 на сто от тях са с фатален изход. Сред мъжете в България най-разпространеното злокачествено заболяване е ракът на белия дроб, на второ масто – ракът на простатата, следван от колоректалния карцином (на дебелото черво). Българките най-често са засегнати от рак на гърдата (всяка четвърта заболяла от злокачествена болест жена), колоректален карцином и рак на маточната шийка.

В световен мащаб има около 14 милиона нови случаи на рак и около 7-8 милиона смъртни случаи годишно. Заемаме една средна позиция, няма с какво да ви плаша, поясни проф. Валерианова.

Тя е категорична, че за да спре нарастването на броя на новозаболелите от злокачествени заболявания, трябва да се провежда трайна профилактика.

С финансовата подкрепа на програма „Европа“ на Столичната община две неправителствени организации работят по проект за по-добра профилактика на заболяванията в областта на репродуктивното здраве.
Идеята да се създаде общински скринингов регистър е това да бъде първата стъпка към създаването на национален скринингов регистър, заявиха лекари и пациентски организации.

Коментари