Публикация

Протест заради провалени белодробни трансплантации в чужбина

Пациенти обвиняват МЗ


Граждани се събират на протест на 10 ноември (четвъртък) пред здравното министерство заради забавянето на процедурата по изпращане за лечение в чужбина на български пациенти, сред които са и двама млади мъже, нуждаещи се от животоспасяваща белодробна трансплантация.  

Организаторите - асоциация „Пулмонална хипертония“, в писмо до медиите заявяват, че ръководството на единствената болница в Европа, където се извършват белодробни трансплантации на българи, е било принудено да преустанови понататъшни прегледи и прием на наши сънародници, поради „неадекватното поведение на МЗ за осигуряване на предварително предложената сума за тази операция“.   

„Декларираме, че зад предстоящия протест не стои нито една политическа партия и че в него не бива да се търси преднамерена връзка с предстоящия втори тур на президентските избори“, изтъкват организаторите на протеста, който е насрочен за 10:00 часа.

Съпругът на Христина Хрисимова -  Георги, се нуждае от спешна трансплантация в чужбина. Той страда от идиопатична белодробна фиброза - нелечимо, прогресиращо заболяване, което завършва с фатален край и след поставяне на диагнозата статистическата продължителност на живот е около 2,5 – 3 години. Досието на Георги се разглежда вече четвърти месец. Всеки загубен ден води до влошаване на медицинските му показатели и качеството му на живот, твърди Христина в писмо до здравния министър Петър Москов, публикувано във фейсбук.

Тя цитира заместник-здравния министър д-р Ваньо Шарков, който е подписал писмо до Университетската болница във Виена, в което се посочва следното: „Бих искал да Ви информирам, че докато не получим изискания от нас точен разчет, ние няма да направим определените плащания, нито да обсъждаме бъдещи случаи за белодробна трансплантация на български граждани в МУ – Виена“.

По думите на Христина поредното отлагане на подписване на договор и превеждането на авансова сума от 30 000 евро (по удобрена от министерството оферта) на болницата във Виена обрича на сигурна смърт съпруга й и всеки български гражданин, който има нужда от белодробна трансплантация.

Вие (бел.ред. министър Москов) до броени часове ще получите отговор от същата болница, че стопира приема на български пациенти до получаване на приемлив и възпитан отговор от управляваното от вас министерство. Това е единствената клиника, която до този момент приемаше и трансплантираше на 100% успешно български пациенти. След нейния отказ българските пациенти и съпругът ми няма къде да бъдат трансплантирани и да останат живи!“, подчертава Христина Хрисимова.

Семейството на Христина и Георги има две дъщери – близначки, на година и 9 месеца.

Коментари