Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето
Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето
Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето
ГПСМП НМ Дженомикс
ГПСМП НМ Дженомикс
Медицински център
Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето

Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето

Генетично изследване върху основните причини за рак разкрива как тютюневият дим предизвиква мутации в ДНК и води до развитието на тумори. Водещ автор на публикацията е роденият в България Людмил Александров.

В световен мащаб над 1 милиард души са пушачи. Знае се, че тютюнопушенето драстично повишава риска от рак на белия дроб. Много други видове рак също се срещат по-често при пушачите в сравнение с непушачите, включително рак на устната кухина, ларинкса, фаринкса, хранопровода, черния дроб, на шийката на матката, панкреаса, пикочния мехур и бъбреците.

Развитието на молекулярни технологии за изследване на генетичния материал през последните години позволи да се правят все по-задълбочени изследвания върху механизмите, по които тютюнопушенето вреди на здравето и увеличава риска от ракови заболявания.

Установено е, че хората, които пушат по кутия цигари на ден в продължение на една година, развиват средно по 150 допълнителни мутации в клетките на белия дроб и близо 100 допълнителни мутации в гласовия апарат. Генетични дефекти се наблюдават също в областта на устата, пикочния мехур, черния дроб и други органи. Над 70 от общо 7000 химикали, открити в тютюневия дим, могат да причинят рак. Някои от тях директно увреждат ДНК, а други нарушават правилното функциониране на клетките.

Възниква въпросът защо едни хора, които пушат, не получават рак, а други развиват заболяването. Отговорът се крие в случайния механизъм на възникване на мутациите. Когато човек пуши, химикалите, които се вдишват, създават мутации в произволни точки в генетичния материал (генома) на клетките. Много от тези промени ще бъдат безвредни, но други - не. На колкото повече дим е изложен човек, толкова по-голям е шансът мутациите да засегнат определени места в ДНК, които ще превърнат клетките в ракови клетки.

"Процесът може да се разглежда като игра на руска рулетка", коментира Людмил Александров, теоретичен биолог в Националната лаборатория Лос Аламос, Ню Мексико, САЩ "Има шанс да пропуснете важните гени. Но ако пушите, все още играете играта. Това е много силно послание към хората изобщо да не започват да пушат. Ако пушите дори малко, ще промените генетичния материал на повечето клетки в тялото си. "

Екип учени от британския институт Sanger под ръководството на Александров изследват генетичния материал от над 5 000 тумора, за да установят какви са разликите в мутациите при пушачи и непушачи.

Учените успяват да идентифицират повече от 20 мутационни модела при 13 типа рак, свързани с тютюнопушенето, като пет от тях са били по-чести при тумори на пушачите. За един от моделите се смята, че е основният двигател при рак на белия дроб и се причинява от химикала бензопирен, съдържащ се в тютюневия дим.

Друго важно откритие от изследването засяга механизма, по който тютюневият дим влияе върху органи, които не са изложени пряко на влиянието му като например пикочния мехур, бъбреците и панкреаса. Установява се, че химикалите от дима достигат до тези органи и повлияват т.нар. „молекулярен часовник“ на клетката, увеличавайки темповете за възникване на мутации. С всеки пакет цигари, който се изпушва на година, се натрупват 18 мутации във всяка от клетките на пикочния мехур.

"Откритието носи послание за хората, които са нерегулярни или социални пушачи и мислят, че това не им вреди", каза Александров. "Ако сте изпушили четири до пет пакета цигари в живота си, не звучи толкова много, но все пак това са още се няколко мутации във всяка клетка в белите дробове и те са постоянни. Има много вредни последици, които се поправят, когато пушенето се спре и затова хората не трябва да се обезкуражават пред отказването, но специфичните мутации в белодробните клетки са като белези. След като се спре тютюнопушенето, те все още ще бъдат там. "

Можете да потърсите помощ за отказване от тютюнопушенето, като се обърнете към нашите партньори ДКЦ Асцендент на телефон 02 983 94 94 и 0885 542 079. Попитайте за най-ефективния и иновативен метод за спиране на цигарите и се погрижете за здравето си навреме.

Мнения