Публикация

Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето

Мащабно проучване разкрива как ни вреди тютюнопушенето

Генетично изследване върху основните причини за рак разкрива как тютюневият дим предизвиква мутации в ДНК и води до развитието на тумори. Водещ автор на публикацията е роденият в България Людмил Александров.


В световен мащаб над 1 милиард души са пушачи. Знае се, че тютюнопушенето драстично повишава риска от рак на белия дроб. Много други видове рак също се срещат по-често при пушачите в сравнение с непушачите, включително рак на устната кухина, ларинкса, фаринкса, хранопровода, черния дроб, на шийката на матката, панкреаса, пикочния мехур и бъбреците.

Развитието на молекулярни технологии за изследване на генетичния материал през последните години позволи да се правят все по-задълбочени изследвания върху механизмите, по които тютюнопушенето вреди на здравето и увеличава риска от ракови заболявания.

Установено е, че хората, които пушат по кутия цигари на ден в продължение на една година, развиват средно по 150 допълнителни мутации в клетките на белия дроб и близо 100 допълнителни мутации в гласовия апарат. Генетични дефекти се наблюдават също в областта на устата, пикочния мехур, черния дроб и други органи. Над 70 от общо 7000 химикали, открити в тютюневия дим, могат да причинят рак. Някои от тях директно увреждат ДНК, а други нарушават правилното функциониране на клетките.

Възниква въпросът защо едни хора, които пушат, не получават рак, а други развиват заболяването. Отговорът се крие в случайния механизъм на възникване на мутациите. Когато човек пуши, химикалите, които се вдишват, създават мутации в произволни точки в генетичния материал (генома) на клетките. Много от тези промени ще бъдат безвредни, но други - не. На колкото повече дим е изложен човек, толкова по-голям е шансът мутациите да засегнат определени места в ДНК, които ще превърнат клетките в ракови клетки.

"Процесът може да се разглежда като игра на руска рулетка", коментира Людмил Александров, теоретичен биолог в Националната лаборатория Лос Аламос, Ню Мексико, САЩ "Има шанс да пропуснете важните гени. Но ако пушите, все още играете играта. Това е много силно послание към хората изобщо да не започват да пушат. Ако пушите дори малко, ще промените генетичния материал на повечето клетки в тялото си. "

Екип учени от британския институт Sanger под ръководството на Александров изследват генетичния материал от над 5 000 тумора, за да установят какви са разликите в мутациите при пушачи и непушачи.

Учените успяват да идентифицират повече от 20 мутационни модела при 13 типа рак, свързани с тютюнопушенето, като пет от тях са били по-чести при тумори на пушачите. За един от моделите се смята, че е основният двигател при рак на белия дроб и се причинява от химикала бензопирен, съдържащ се в тютюневия дим.

Друго важно откритие от изследването засяга механизма, по който тютюневият дим влияе върху органи, които не са изложени пряко на влиянието му като например пикочния мехур, бъбреците и панкреаса. Установява се, че химикалите от дима достигат до тези органи и повлияват т.нар. „молекулярен часовник“ на клетката, увеличавайки темповете за възникване на мутации. С всеки пакет цигари, който се изпушва на година, се натрупват 18 мутации във всяка от клетките на пикочния мехур.

"Откритието носи послание за хората, които са нерегулярни или социални пушачи и мислят, че това не им вреди", каза Александров. "Ако сте изпушили четири до пет пакета цигари в живота си, не звучи толкова много, но все пак това са още се няколко мутации във всяка клетка в белите дробове и те са постоянни. Има много вредни последици, които се поправят, когато пушенето се спре и затова хората не трябва да се обезкуражават пред отказването, но специфичните мутации в белодробните клетки са като белези. След като се спре тютюнопушенето, те все още ще бъдат там. "

Можете да потърсите помощ за отказване от тютюнопушенето, като се обърнете към нашите партньори ДКЦ Асцендент на телефон 02 983 94 94 и 0885 542 079. Попитайте за най-ефективния и иновативен метод за спиране на цигарите и се погрижете за здравето си навреме.

Коментари