Публикация

Министър Москов отне лекарските права на патолога на КОЦ-Пловдив

Медицинският одит е констатирал нарушения при лечението на 8 пациенти


Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е издал заповед за отнемане на правата на д-р Петко Маслев, патолог в Комплексния онкологичен център в Пловдив, да упражнява медицинска професия в страната за период от две години.

Това съобщава Министерството на здравеопазването, като уточнява, че д-р Москов е подписал разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО), Националната здравноосигурителна каса и прокуратурата в онкоцентъра продължават. 

Скандалът в онкологичния център избухна след репортаж на „Господари на ефира“ по Нова телевизия, в който пациенти твърдят, че в болницата са извършени ненужни от медицинска гледна точна операции заради сгрешени диагнози. По случая се сезира районната прокуратура в Пловдив.

Със заповед на министъра на агенция „Медицински одит“ беше възложено да извърши проверка в лечебното заведение. Констатирани са нарушения при лечението на осем пациенти, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.
Докладът на ИАМО е изпратен в Главната прокуратура.

Д-р Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата. В противен случай министърът ще бъде принуден да предприеме съответните законови действия, уточнява ведомството.

Агенция „Медицински одит“ започва цялостна проверка на КОЦ - Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение.

По-рано днес лекари и пациенти от КОЦ – Пловдив излязоха на протестен митинг пред лечебното заведение. За пореден път заявиха, че твърденията, представени в медиите, са дело на организирана атака, целяща да елиминира онкоцентъра.

Коментари