Публикация

Криохирургията е най-щадящият миниинвазивен метод

Отделението е създадено преди малко повече от година, в него работят 5 специалисти уролози и двама специализанти, имаме най-високото ниво на компетентност.


.Занимаваме се с цялата патология, обект на специалността – лекуваме доброкачествени и злокачествени заболявания на простатата, бъбречнокаменна болест, заболявания на уретрата, тумори на пикочния мехур и др. Аз самият работя по всички заболявания, които споменах, условно може да се каже, че интересите ми са насочени специално към бъбречнокаменната болест. В отделението имаме специалист, д-р Матеев, който се занимава конкретно с пластика на уретрата. Разполагаме с апаратура за лечение на бъбречнокаменна болест - екстракорпорална контактна литотрипсия, уретерореноскопия, очакваме всеки момент доставката и на лазер.

По отношение на простатата имаме необходимото оборудване както за монополярна, така и за биполярна резекция. Скоро в отделението ще се правят и лапароскопски операции.

Започнахме нещо много интересно – работа по посока развитие на криохирургия на простатата. Дотук имаше две сесии с известния италиански професор Франко Луняни и под негово ръководство бяха оперирани няколко пациенти. Това е най-щадящият миниинвазивен метод - студова деструкция, - при който водата в клетките се замразява, без да се налага да бъдат отстранявани самите тъкани. Болният се възстановява много бързо след интервенцията.

Този месец болницата ще закупи апаратурата и вече ще можем да я използваме. Методът се прилага както при доброкачествена простатна хиперплазия и злокачествени заболявания на простатата, така и при стриктури на уретрата. И при нас, както навсякъде по света, бъдещето на урологията е свързано с високите технологии.

Като че ли в практиката се вижда ясна тенденция към увеличаване на честотата на онкологичните заболявания, много случаи има. Съмнявам се това да е мое субективно усещане. Профилактиката за карцином на простатата не е организирана – бюджетът на общопрактикуващите лекари е ограничен, за PSA да речем, е предвидено едно изследване на две години. А и никой не следи дали се спазва това. Примерно в Западна Европа не след 50 години, както ние тук се мъчим да обхванем пациентите, а още след 40-годишна възраст, ако не отидеш на профилактичен преглед, при заболяване не можеш да ползваш застраховката и трябва да платиш операцията сам.

У нас пациентът е оставен на случайността, на добрата воля на лекарите, няма организирана система на профилактика за съжаление. Имам примерно 80-годишни пациенти, които никога през живота си не са били на уролог. Това, мисля, говори достатъчно ясно. От друга страна, малко от хората, особено в третата възраст, могат да си позволят профилактично изследване без направление по здравната каса. Има и такива, разбира се, но са рядкост. Може да се каже, че по-младите са по-инициативни в грижата за здравето си, но пък се знае, че голяма част от урологичните заболявания се развиват при възрастни пациенти – и доброкачествената простатна хиперплазия, и злокачествените заболявания са проблеми преди всичко на застаряващия мъж.

В частния си кабинет д-р Тарев приема и с направления по НЗОК. Адресът е: Пловдив, ул. „Кавала“ 20, ет. 8, тел. 0884 232 632.
 

Коментари