Публикация

Пациенти трябва да чакат до 2020 г. за диагностика и лечение 

Болни от рак и сърце в листа с 4 200 чакащи


Националната листа на НЗОК за планов прием на здравноосигурени пациенти нараства и към момента наброява близо 4 200 души. Сред тях има онкоболни и пациенти със сърдечносъдови проблеми. Още отсега част от тях са насочени за лечение и/или диагностика за 2019 и 2020 г., информира в днешния си брой в. „Труд“.

Според изданието една от основните причини за многобройните чакащи пациенти в листата на касата са недофинансиране на здравната система и орязването на болнични легла.

Оказва се, че най-много пациенти чакат за комплексните онкологични центрове в големите градове в страната, за Университетската болница в Плевен - близо 600 души, за онкоболница „Д-р Марко Антонов Марков“ във Варна – 433, „Св. Иван Рилски“ в София – 323, „Сити клиник“ – 349, за Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив – 259.

Ако пациентите не искат или не могат тогава да проведат терапията или изследванията си, ще трябва да си платят на частно, независимо че са здравноосигурени, или да потърсят възможност в друго от определеното лечебно заведение, допълва изданието.

Коментари