Публикация

Учени: Ракът на гърдата има 56 симптома, не търсете само бучки

Учени: Ракът на гърдата има 56 симптома, не търсете само бучки

Често жените бавят първото посещение при лекар, ако симптомите са по-необичайни


 

Има цяла серия от симптоми, показващи наличието на рак на гърдата, и жените не трябва да разчитат само на проверката за т.нар. бучки. Според ново изследване на екип от „Юнивърсити колидж - Лондон“ съществуват 56 различни симптома на заболяването, съобщава изданието „Уеб медикъл“.

Проучването на екипа установило, че средно между 1 и 6 жени (17%) търсят медицинска консултация със симптом, различен от бучка в гърдата, който е най-често срещаният.

Екипът анализирал данните за 2316 жени,  събрани в национално проучване в болниците през 2009 г. и 2010 г. Така са събрани 56 симптома на рак на гърдата, които пациентките описали на лекарите.

Според данните при 83% от жените действително е установена бучка в гърдата.

Сред другите симптоми най-често срещани са:

  • Абнормално развитие на зърното (7%)
  • Болки в гърдата (6%)
  • Болки в гърба (1%)
  • Загуба на тегло (0,3%)

Закъснение в диагнозата

Учените установили също така, че макар повечето от жените с рак на гърдата да са потърсили бързо лекарска помощ, тези от тях със симптоми, които не били „бучка в гърдата“, реагирали по-бавно от тези, които си открили бучка. Също така обаче жени, които си били напипали бучка в гърдата, но имали и други симптоми, отлагали посещението при своя личен лекар.  

Отлагането било най-голямо при пациентки с ранички, отклонения в областта на зърното, инфекции или възпаление на гърдата, подута горна част на ръката или подмишница и болка в подмишницата. Там се срещало забавяне на търсенето на лекарска помощ често над 3 месеца.

„Изключително важно е жените да са наясно, че бучката не е единственият симптом на рака на гърдата. Ако се притесняват за някакъв симптом, който може да е свързан с болестта, най-доброто, което могат да направят, е да отидат на лекар за консултация възможно най-скоро,“, обяснява Моника Ку от екипа на университета.  По-ранната диагноза е ключова за шансовете за преживяване на болестта, подчертава тя.

Данните бяха представени пред конференция на Националния институт за изследвания на рака в Ливърпул.  

Източник: „Уеб медикъл“

 

Коментари