Публикация

МЗ разреши две трансплантации в чужбина, пациенти отлагат протеста си

Министър Москов е подписал договорите за финансиране на операциите


Плануваният за днес протест пред Министерството на здравеопазването, организиран от aсоциация „Пулмонална хипертония“ и близки на пациенти, нуждаещи се от животоспасяваща белодробна трансплантация в чужбина, няма да се състои. 

Причината за недоволството на близките на пациенти, нуждаещи се от лечение в чужбина, бе отказ на министерството да изплати авансовата сума за операцията на двамата мъже, които вече са одобрени за лечение в единствената болница в Европа, където се извършват белодробни трансплантации на българи.

Буквално за няколко дни обаче ресорният министър д-р Петър Москов е подписал договорите за финансиране на двете трансплантации и е задействал процедурата за терапията им в чужбина.

„Министерство на здравеопазването се стресна от нашия протест. След повече от един месец разтакаване снощи ни се обадиха, за да ни извикат да подпишем договора. МЗ не искаше да преведе 30 хил. евро, в които се включва и сумата, която е нужна, за да влезем в списъка на Евротрансплант“, коментира Мариана Маврова, цитирана от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Подписването на документите от страна на министъра превръща планувания протест в противозаконен, тъй като протестиращите губят основание да го провеждат. 

Въпреки това засегнатите страни плануват да проведат протест на първата законова дата, а именно 18 ноември. Причината - множество други проблеми при изпращането на българи за лечение в чужбина.

Коментари