Публикация

Два медикамента за психични заболявания липсват на пазара

Те се използват за предотвратяване на повторни епизоди на болестта


 

Психичноболните у нас са оставени без два важни медикамента. Става дума за таблетките хлорпромазин и литиеви соли, сигнализира националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова, цитирана от в. „Монитор“. 

И двата медикамента се използват за предотвратяване на повторни епизоди на болестта.

Хлорпромазинът в страната може да се намери само под формата на ампули. За всеки прием пациентът трябва да търси медицинска сестра да му поставя инжекция. По тази причина препаратът се прилага само в болнични условия и не се изписва за вкъщи.  
Ето защо се налага лекарите да заменят медикамента хлорпромазин с друг. Според проф. Миланова при всяка смяна на лекарствата психиатриите се препълват, тъй като хората не могат да свикнат веднага с новите медикаменти. 

Близки на пациентите купуват литиевите соли от Гърция, Сърбия и Румъния. По думите на проф. Миланова тези соли освен че не са скъпи, са и много добро средство за профилактика на остри състояния. 

Вече пета година този препарат не се прави у нас, макар че България е от първите държави, които още през 70-те години започват да го произвеждат под формата на хапчета. 

Лекарството не се внася, тъй като е евтино и печалбата от него за дистрибуторите е минимална. Една опаковка литиеви соли струва по-малко от 5 евро и е достатъчна за два месеца, допълва изданието.

Коментари