Публикация

Доц. Златица Петрова: В КОЦ Пловдив е допусната персонална лекарска грешка

Директорът на ИАМО доц. Златица Петрова обяви, че ненужните операции са направени въз основа на сгрешена диагностика от страна на патолога д-р Петко Маслев.


Оперативните екипи, лекували пациентите в Комплексния онкологичен център в Пловдив, са спазили всички професионални правила. Това каза пред Credoweb директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ доц. Златица Петрова. Тя коментира резултатите от проверка на агенцията, във връзка с медиен сигнал за сериозни нарушения в лечебното заведение. Според репортаж на предаването „Господари на ефира“ на Нова телевизия на пациенти са извършени ненужни от медицинска гледна точна операции заради сгрешени диагнози.

Доц. Петрова каза, че проверката на лечението на осем души е показала системна грешка от страна на патолога д-р Петко Маслев, чиито лекарски права бяха отнети вчера от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. По думите й три, а в някои случаи и четири ревизии на други патолози, са установили, че има несъответствие между предоперативните и интраоперативните резултати и окончателните хистопатологични резултати.

„Въпреки, че резултатите показват доброкачествени тумори, всички пациенти са диспансеризирани с всички последици от това – процедури, изследвания, психосоциални неблагополучия. Оперативните интервенции са в по-голям обем, отколкото би следвало да бъдат при такава диагноза, но колегите, ръководейки се от патохистологичната диагностика, са извършили лечението по правилата. Професионалният подход на оперативните екипи е правилен, защото те извършват операциите, спазвайки всички правила. Основно проблемът се корени в началната диагностика“, обяви директорът на ИАМО. Доц. Петрова добави, че проверката е установила и административни нарушения. Според агенцията не е упражнен контрол от страна на ръководството на лечебното заведение. Тя обясни, че първите контроли, които са направени на хистохимичните препарати, са по искане на оперативните екипи и по искане на ръководството. „След като са установили несъвпадения, не са предприели никакви мерки“, каза тя.

Доц. Петрова коментира, че работата на патолозите е трудна и понякога се случва да бъдат допускани грешки. Според нея обаче когато 51% от всичките изследвания и проби на лекаря са с непотвърдени резултати, това излиза извън рамките на стандартно допустимата грешка. „Този, който не работи, не греши, но в случая има сериозни пропуски. Това вече гранични с професионална небрежност. Има персонална лекарска грешка“, заяви тя.

Същевременно миналата седмица медици от КОЦ Пловдив обявиха по време на пресконференция, че лечебното заведение и лекарите му са обект на организирана, грозна и мощна корпоративна атака. Според тях от няколко седмици върви кампания за дискредитиране на онкологичния център, като целта е той да бъде закрит. Те напомниха, че за година и половина назад няма нито едно официално оплакване на пациенти. 

Коментари

Дано пострадалите се сетят, че имат право да предявят иск за лекарска небрежност и да търсят парично обезщетение. Не че парите могат да ти върнат здравето...

Ако някой лекар ми отстрани орган, само защото друг лекар е спал на лекцията по патология и не е прочел една буква след завършването си - ще ги ликвидирам и двамата. Каква организирана кампания, кви 5 лева. Две години лишаване от права е подарък за такъв смърдел.