Публикация

Безплатен скрининг за хемангиоми и мекотъканни тумори за деца до 1 година през ноември и декември в УМБАЛ „Дева Мария“

През ноември и декември в УМБАЛ „Дева Мария “ ще се провеждат безплатни прегледи за скрининг на хемангиоми за деца до 1 година.


През ноември и декември в УМБАЛ „Дева Мария “ ще се провеждат безплатни прегледи за скрининг на хемангиоми за деца до 1 година. Републиканският детски хирург Доц. д-р Кр. Калинова разказва: „Хемангиомите са доброкачествени съдови тумори, които могат да бъдат разположени по цялото тяло. В зависимост от тяхното разположение, те могат да доведат до сериозни усложнения, а понякога да бъдат и живото застрашаващи. В повечето случаи туморите са свързани само с козметичен дефект, който обаче може сериозно да увреди бъдещето на децата.

  В Бургаска област специалистите по Детската хирургия почти липсват. За УМБАЛ “Дева Мария“,както и за децата на Бургас е шанс да разполагат като консултант  републикански консултант, който предоставя възможност за консултации, които са включени в пакета „грижи за новороденото“- от раждането във времето напред за родилите в болницата..

 Родителите на всички родени бебета в УМБАЛ „Дева Мария“ могат да се възползват от преференции в плащането за пакет „грижа за новороденото“ - те получават 20 % отстъпка. Пакетът „грижи за новороденото“ предлага консултация с детски хирург, неонатолог, офталмолог и невролог. В посочения пакет  се прави скрининг за вродени заболявания,които при нужда успешно се оперират в УМБАЛ“ Дева Мария“. За по-големия процент от случаите се използва еднодневна хирургия,с щадящи интервенции, естетични шевове и дългосрочно следоперативно безплатно проследяване. Доц. д-р Кр. Калинова извършва операции на деца от 0 до 18 годишна възраст за всички диагнози в този възрастов интервал в обсега на общата детска хирургия и детска урология.Защитила е дисертация на тема: “ Съвременна диагностика и хирургично лечение на ехинококозата в детска възраст “.

 Патологията, с която се занимават детските хирурзи включва: вродена патология на ингвиналния канал, хернии, пъпни хернии, фимози, задържани тестиси, всички меко тъканни тумори, хемангиоми, хернии по предната коремна стена, кисти на шията и други кусти и коремни тумори.

 Доц. д-р Кр. Калинова споделя: „Последните две интервенции, които извърших са свързани с резекция на завъртян и некротичен  яйчник на 4 годишно момиче, както и на дебелчрвна инвагинация на 6 месечно бебе  с илеус.Те са само някои от сложните операции, които доцентката извършва.

Пакетът “грижи за новороденото“, който майките разписват при постъпването си,  предоставя чудесна възможност за профилактика на вродените заболявания и на такива, които се установяват на по-късен етап.

Консултациите се провеждат в период от шест месеца до 1 година, като така периодично се проследява състоянието на децата, а ако се наложи се извършват и различни операции.

 „Нашият призив е освен да планират своето раждане при нас, в УМБАЛ „Дева Мария“, бъдещите майки да предвиждат и своите консултации  за бебетата си със специалистите ни в болницата“ - сподели Доц. д-р Калинова.

„След Нова година ще се провеждат отново акции за скринингови прегледи за  новородените бебета, така че нека родителите да следят за тях, за да можем да проследяваме състоянието на децата и своевременно да реагираме“ - допълни доцентката.  Защото те са нашата грижа и щастие.

Коментари