Публикация

Доставчиците на консумативи за болниците са пред фалит


Задълженията на болниците към фирмите доставчици на медицински консумативи, апаратура и лабораторна техника надхвърлят 100 млн. лева и продължават да нарастват.

За това сигнализираха представители фирмите, предупреждавайки, че ако лечебните заведения не се издължат, ще се наложи да им спрат доставките. Без основни консумативи като спринцовки, бинтове, марли и др. обаче болниците няма да могат да оказват медицинска помощ.

Сред лечебните заведения с най-големи дългове са Военномедицинската академия, Националната кардиологична болница, университетските болници „Лозенец” и „Св. Георги”, многопрофилните болници в Бургас и Ловеч, и АГ болница „Света Марина” в Плевен.

Над половина от задълженията са просрочени повече от година. Фирмите поясниха, че според закона имат право да начисляват лихва на дължимите средства, но не го правят поради морални съображения.

Ненавременното издължаване на средствата според тях обаче поставя на карта финансовото им оцеляване. Те смятат, че са се превърнали в спонсори на здравеопазването у нас, но до няколко месеца щели да фалират.

От бранша настояват Министерството на здравеопазването да предприеме необходимите мерки за решаване на проблема, както и да се направят промени в Закона за обществените поръчки, с които да се определи точен срок за изплащане на доставките.

 

Коментари