Публикация

България и Румъния ще договарят заедно отстъпки на скъпоструващи лекарства

Здравните министри на двете страни подписаха споразумение в Букурещ


Министрите на здравеопазването на България и Румъния – д-р Петър Москов и Влад Войкулеску, подписаха днес в Букурещ двустранно споразумение за договаряне на отстъпки на скъпоструващи лекарствени продукти. 

Целта е чрез принципа на създаване на общ пазар, който е и един от основните принципи на ЕС, България и Румъния да могат да договарят конфиденциални финансови отстъпки за скъпоструващи медикаменти, което да осигури по-добър достъп на пациентите от двете държави до най-новото лечение и същевременно да създаде предвидимост и устойчивост за бюджета на публичния фонд, съобщи Министерството на здравопазването.

България и Румъния ще обединяват усилията си за сключване на общи споразумения с търговците на лекарствени продукти за постигане на финансови отстъпки. Двете страни ще могат да провеждат съвместни обществени поръчки, което ще оптимизира разходите за лекарствени продукти и ще създаде устойчивост на доставките.

Ние подписваме това споразумение, защото имаме общи проблеми и предизвикателства“, каза министър Москов след подписването. 

Двамата с министър Войкулеску не сме най-любимите на големите фарма комании, но заедно с колегите от Централна и Източна Европа установихме, че по-бедните държави плащаме повече от по-богатите страни на ЕС и това е несправедливо. Това ограничава все повече достъпа на българските и румънските граждани до ново и модерно лечение. През 2016 г. имаме 16% ръст при плащанията в онкологията и 8-10 процента за терапии за домашно лечение. За тези нарастващи разходи обаче, осигуряваме все по-малко опаковки на нашите пациенти. При 20% увеличени разходи, ние можем да заплатим лечението на 10% по-малко пациенти. Подобни са проблемите и в Румъния.

Това споразумение ще ни даде възможност заедно да постигаме по-изгодни условия за фондовете на двете държави, а прекият резултат ще бъде, че ще осигурим по-добър достъп на нашите пациенти. Ние двамата прилагаме реално принципите, върху които е създаден ЕС. С този механизъм ще търсим и решение за проблема с излизането от нашите пазари на евтини, но критични за пациентите медикаменти. Когато сме повече, сме по-силни. Сега сме двама, което значи, че силата ни е удвоена. Вярваме, че скоро ще сме повече“, изрази оптимизъм министър Москов.

Министерството изтъква, че България е последвала примера на редица страни членки на ЕС и потърси механизми, с които да позволи на своите граждани да имат достъп до най-новите и ефективни лекарствени средства при постигане на най-добрите финансови условия. Такъв пример са Дания и Холандия.

Постигнатото споразумение е в резултат на усилията на българското правителство да води устойчивата лекарствена политика и да даде възможност на всички граждани до качествена и достъпна медицинска грижа, допълва ведомството.

Пълният текст на споразумението може да бъде видян в прикачения файл. 

Прикачени файлове

Споразумение за сътрудничество за ...

Коментари