Публикация

Болницата във Враца стабилизира финансите си

Лечебното заведение вече няма запорирани сметки


Изправената пред фалит многопрофилна болница във Враца вече се стабилизира. Три месеца след смяната на изпълнителния директор лечебното заведение няма запорирани сметки, а лекарите и медицинските сестри, които напуснаха заради неизплатени заплати, се връщат на работа.

Кризата за медикаменти е преодоляна, а дълговете за вода, ток и парно са разсрочени, информира БНТ.

Орлин Цветков, изпълнителен директор на МБАЛ „Христо Ботев” – Враца, поясни, че за три месеца са платени запори на стойност 1 300 000 лева. Средствата са от дейността на лечебното заведение.

„В началото цялата сума, която болницата изработваше за един месец, трябваше директно да отива от здравната каса, към фирмите, които ни бяха запорирали сметките. Сега има само две малки фирми с малки задължения“, добави д-р Валери Симеонов, уролог.

Дарители са закупили нова апаратура за клиничната лаборатория на болницата и два микроскопа. Най-ценната придобивка е нов гастроскоп, който има диагностично и терапевтично действие. Липсата на такъв апарат през последната година е натоварила много работата на хирургията и на реанимацията, създала е и неудобства за пациентите.

„Всички болни с кръвоизливи ги изпращахме с линейки за Монтана, Плевен, София, но сега този проблем вече е решен“, поясни директорът.

Инвестиционната програма да края на годината включва поставяне на противоземетръсни шайби на основния корпус, външен асансьор, ремонт на родилното отделение. Според оздравителния план вече са закрити няколко отделения и са прекратени неизгодни договори за наем.

Коментари