Публикация

Ниските нива на витамин Д повишават риска от рак на пикочния мехур

Ниските нива на витамин Д повишават риска от рак на пикочния мехур

Витаминът активира имунната система, която елиминира увредените клетки, установиха британски учени


Ниските нива на витамин Д може да повишат риска от рак на пикочния мехур, установи проучване на британски учени.

Пет от седемте изследвания, които учените анализирали, правят връзка между ниските нива на витамин Д и завишения риск от рак на пикочния мехур. Екипът провел експерименти с клетки, които покриват мехура. Установено било, че те се активират и реагират при наличие на витамин Д. Това, от своя страна, може да стимулира имунна реакция, смятат авторите.

Изводите от изследването са важни, тъй като  имунната система може да помогне за превенция на рак, като идентифира и унищожава анормалните клетки, преди те да се развият в тумори, обяснява ръководителката на изследването Розмари Бланд, преподавател в Университета на Уоруик, Англия. 

„Ще са необходими още научни изследвания, за да се потвърди тази връзка. Нашата работа обаче насочва към извода, че недостига на витамин Д в кръвта може да възпира клетките в пикочния мехур да стимулират адекватна реакция спрямо анормалните клетки“, коментират авторите в научно съобщение.

Изследването обаче не доказва, че наличието на витамин Д намалява риска от развитие на рак на пикочния мехур.  „Тъй като витамин Д е евтин и безопасен, потенциалното му използване при превенцията на рак е многообещаваща и може да повлияе живота на много хора“, коментира Розмари Бланд.

Тялото произвежда витамин Д, когато се излага на слънчева светлина.  Той също така може да се набави от храни като мазна риба и яйчен жълтък. Предишни изследвания вече свързаха липсата на витамин Д със сърдечните болести, ментални проблеми, автоимунни болести и рак.

Изследването бе представено на годишната среща на британското Общество по ендокринология в Брайтън, Англия.

Източник: WebMD

 

Коментари