Публикация

Пропускането на ваксини е бомба със закъснител

Пропускането на ваксини е бомба със закъснител

„Ако човечеството е оцеляло до днес, това се дължи не толкова на технологичните открития, а на ваксините“


Доц. Маргарита Господинова е завършила Медицинския университет във Варна, след което спечелва конкурс и постъпва в Катедрата по инфекциозни болести и в университетската клиника по тази специалност. В момента е ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и дерматовенерология и началник на клиника в МУ-Варна. Темата на дисертационния ѝ труд е свързана с особеностите на инфекциозните заболявания при пациентите на възраст 60+. 

Доц. Господинова е опитен лекар и преподавател, в практиката си е преодоляла изключително много проблеми, но с днешна дата най-голямата ѝ професионална тревога е свързана с антиваксиналните тенденции в обществото и с разпространяващите се практики на самолечение. Според нея в дъното и на двете тенденции стои некомпетентност и липса на образованост. „Ако човечеството е оцеляло до днес, това се дължи не толкова на технологичните открития, а на ваксините“, категорична е доц. Господинова. Много хора днес не си дават сметка, че глобализацията носи не само ползи, но и нови заплахи. А от миналата година всички сме свидетели на мащабната миграционна вълна, която залива Европа. Става въпрос основно за хора, идващи от друг тип общества, с различно социално развитие, за които не е ясно какъв е техният ваксинален статус. Това, съчетано с движенията против ваксините на родна почва, създава една бомба със закъснител. Според авторитетната специалистка повечето хора не се информират за действието и ползата от ваксините от правилни източници. Те могат да са и от интернет, но не всеки случаен сайт или форум носи достоверна информация. Маргарита Господинова отхвърля опитите въздържането от ваксини да се представи като някакъв тип „зелено“ или екоповедение. Според нея дори семейства с висок стандарт на живот, скъпи автомобили и прекрасни жилища се оказват без необходимата здравна и обща култура и подлагат на риск не само своите, но и децата, с които техните наследници контактуват в яслата, детската градина и училище. Тя се опасява, че тежки, но ваксинопредотвратими заболявания, които са били ликвидирани в България, могат да се завърнат заради липсата на здрав разум или нехайство от страна на родители. Става въпрос за такива инвалидизиращи и смъртоносни болести като полиомиелит, морбили, дифтерия, тетанус и др. Специалистката припомня голямата епидемия от морбили през 2009-2010 г., за която се доказа, че е възникнала заради натрупана сериозна маса неваксинирани деца.

В повечето държави от Западна Европа думата „задължително“ не фигурира по отношение на ваксините, но там покритието е наистина огромно, а освен това едно дете не може да бъде записано в градина или учебно заведение, ако не докаже с документ, че е ваксинирано. Това могат да потвърдят и българските студенти и работници в чужбина, на които им изискват задължително документи за ваксиналния статус. Но у нас обществото не е настроено да оценява правилно опасността от инфекциозни заболявания. „Говори се главно за сърдечносъдовите и онкологичните заболявания, което е много важно, но дано никога да не станем свидетели на тежки епидемии от инфекциозни болести, защото те могат за кратко време да предизвикат много смъртни случаи и инвалидност“, казва доц. Господинова.

По отношение на противогрипната ваксина тя категорично я препоръчва за крайните възрастови групи – малките деца и хората на 60+, защото те са заплашени от тежки клинични форми на грипа. Също и за хронично болните и медицинските работници.

За записване на консултация при доц. Господинова: тел. 052 978 720.

Коментари